Диван: Нови изазови, трендови и приступи у управљању историјским градским четвртима

Објављено у категорији: Вести

Резервишите термин за наредни Диван: 7. август од 19 часова у Београдској 11 у Петроварадину. У фокус овог Дивана стављамо историјске градске пределе – делове града који представљају специфичне историјске целине, питања њихове заштите и унапређења.

Поставићемо питања до које мере можемо да их заштитимо, како сачувати не само појединачне зграде, већ и урбану структуру, специфичну атмосферу, различите слојеве сећања и друштвених односа који чине ове четврти, како омогућити смислен и одржив економски и туристички развој ових места, уз чување јавних простора и јавног интереса, како управљати овим просторима кроз сарадњу различитих ресора и уз учешће заинтересованих грађана.

О овим темама диванимо са стручњацима из Британије, Португала, Холандије и Србије који у свом свакодневном послу наилазе на бројне изазове и налазе нова решења за управљање историјским градским пределима:

  • проф. др Аном Переира Родерс са Универзитета у Ејндховену (оснивачица Глобалне обсерваторије за историјске урбане пејзаже)
  • Адамом Вилкинсоном (директор фондације Светско наслеђе Единбург која управља историјским језгром града Единбурга)
  • др Лус Велдпаус (истраживачица у области студија урбанизма, архитектуре и културног наслеђа на Универзитету у Њукастлу) и
  • Катарином Максимов (архитекта конзерватор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада)

Сви заинтересовани да нам се придруже на предстојећем Дивану, овде могу да попуне пријаву.

 

Диван се реализује у новом месту културе „Простор” у Петроварадину у склопу пројекта „Случај Петроварадин“ и Међународне летње академије о управљању историјским градским пределима која се одржава од 6. до 13. августа у Подграђу Петроварадинске Тврђаве. Током Академије, 30 младих стручњака из 26 земаља са свих пет континената, радиће у Петроварадину уз кључне локалне стручњаке и водеће практичаре и теоретичаре за управљање историјским градским пределима широм Европе. Кроз директан теренски рад они ће осмишљавати сценарије развоја, пројекте и препоруке за подручје Тврђаве и њеног Подграђа.

Пројекат „Случај Петроварадин“ спроводе Европа Ностра Србија, Завод за заштиту споменика културе Нови сад и Факултет за спорт и туризам Нови Сад, у партнерству са међународним организацијама Edinburgh World Heritage, Europa Nostra и Глобалном опсерваторијом за историјске градске пределе под окриљем UNESCO-а. Пројекат се спроводи у оквиру Европске године културног наслеђа 2018, а финансијски је подржан од стране британске фондације The Headley Trust и Фондације „Нови Сад 2021“.

 

Оставите одговор