Divan „Mobilnost umetnika i radnika u kulturi“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Naredni Divan Fondacije „Novi Sad 2021“ održava se u utorak 6. novembra u Kulturnoj stanici Eđšeg i biće posvećen temi „Mobilnost umetnika i radnika u kulturi“.

Ovom prilikom pokrenućemo pitanja važnosti programa mobilnosti i umetničkih rezidencija za karijeru, kao i pitanje organizacije saradnje između partnerskih organizacija prilikom realizacije rezidencijalnih programa.

Svoje utiske sa prisutnima podeliće Anamarija Ranković, direktorica Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, inače prva kulturna radnica iz Novog Sada koja je bila na usavršavanju u Poljskoj u okviru projekta „Izvan zone komfora” Fondacije „Novi Sad 2021“ čiji je cilj podrška mobilnosti umetnika i kulturnih radnika. Njoj će se pridružiti i Stanislava Jovanović, kustoskinja iz Galerije Matice srpske koja se puna utisaka vratila iz Kremsa (Austrija) u kojem se tokom oktobra upoznala sa načinom rada organizacije Kunstemeile – krovne organizacije muzeja, umetničkih prostora i programa u Kremsu.

O rezidencijalnim programima za umetnike iz iskustva govoriće: Zuzana Kotikova, koordinator programa KAIR (Košice Artist in Residence) i Andrea Kalinova, vizuelna umetnica – fotograf iz Slovačke koja trenutno boravi u Novom Sadu u okviru „Plants AiR” rezidencijalnog programa (ova rezidencija se sprovodi uz podršku javnih sredstava Slovačkog umetničkog saveta).

Projekat „Izvan zone komfora“ je prvi konkurs koji podstiče mobilnost kulturnih radnika, a koji se realizuje u Novom Sadu, i deo je šire strategije internacionalizacije kulturne scene koju sprovodi Fondacija „Novi Sad 2021“. Ciljevi projekta „Izvan zone komfora“, u okviru kojeg je Fondacija „Novi Sad 2021“ podržala 13 menadžera zaposlenih u javnim kulturnim ustanovama, su pospešivanje mobilnosti, unapređenje međunarodne kulturne saradnje i izgradnja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u ustanovama kulture na teritoriji grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Beočin i Irig.

Rezidencijalni program „Plants AiR“ Fondacije „Novi Sad 2021“, ima za cilj mobilnost umetnika i aktera u kulturnim i kreativnim industrijama: kako domaćih koji odlaze u druge evropske prestonice kulture, tako i stranaca koji nam se svojim kreativnim ostvarenjima predstavljaju u Novom Sadu. 

Ostavite odgovor