Диван „Мобилност уметника и радника у култури“

Објављено у категорији: Вести

Наредни Диван Фондације „Нови Сад 2021“ одржава се у уторак 6. новембра у Културној станици Еђшег и биће посвећен теми „Мобилност уметника и радника у култури“.

Овом приликом покренућемо питања важности програма мобилности и уметничких резиденција за каријеру, као и питање организације сарадње између партнерских организација приликом реализације резиденцијалних програма.

Своје утиске са присутнима поделиће Анамарија Ранковић, директорица Завода за културу војвођанских Русина, иначе прва културна радница из Новог Сада која је била на усавршавању у Пољској у оквиру пројекта „Изван зоне комфора” Фондације „Нови Сад 2021“ чији је циљ подршка мобилности уметника и културних радника. Њој ће се придружити и Станислава Јовановић, кустоскиња из Галерије Матице српске која се пуна утисака вратила из Кремса (Аустрија) у којем се током октобра упознала са начином рада организације Кунстемеиле – кровне организације музеја, уметничких простора и програма у Кремсу.

О резиденцијалним програмима за уметнике из искуства говориће: Зузана Котикова, координатор програма KAIR (Košice Artist in Residence) и Андреа Калинова, визуелна уметница – фотограф из Словачке која тренутно борави у Новом Саду у оквиру „Plants AiR” резиденцијалног програма (ова резиденција се спроводи уз подршку јавних средстава Словачког уметничког савета).

Пројекат „Изван зоне комфора“ је први конкурс који подстиче мобилност културних радника, а који се реализује у Новом Саду, и део је шире стратегије интернационализације културне сцене коју спроводи Фондација „Нови Сад 2021“. Циљеви пројекта „Изван зоне комфора“, у оквиру којег је Фондација „Нови Сад 2021“ подржала 13 менаџера запослених у јавним културним установама, су поспешивање мобилности, унапређење међународне културне сарадње и изградња институционалних и административних капацитета у установама културе на територији града Новог Сада и општина Сремски Карловци, Беочин и Ириг.

Резиденцијални програм „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“, има за циљ мобилност уметника и актера у културним и креативним индустријама: како домаћих који одлазе у друге европске престонице културе, тако и странаца који нам се својим креативним остварењима представљају у Новом Саду. 

Оставите одговор