Дани Линца у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Фондација „Нови Сад 2021“ наставља започету традицију обележавања Међународног Дана Дунава (који се обележава 29. јуна) кроз повезивање са одабраним градом (бившoм или будућом престоницом културе) из подунавског региона у циљу културне размене. Ове године Новосађани ће имати прилику да сазнају нешто више о Линцу, који је 2009. године био Европска престоница културе.  Дани Линца у Новом Саду одржавају се од 25. до 27. јуна.

Идеја догађаја је да развије занимљив и иновативан програм, креирајући нове мостове између културне баштине и нових уметничких жанрова кроз организоване радионице о уметничкој визуализацији и звучним инсталацијама. Радионице ће водити уметници из Линца, а полазници ових програма биће студенти Академије уметности из Новог Сада и локални ди џејеви. Млади ће бити укључени у активности које повезују не само два града на Дунаву, већ и савремене уметничке приступе, културно наслеђе и различите уметничке жанрове.

Након дводневног програма, и три паралелне радионице, причу заокружује наступ полазника радионица и њихових ментора у клубу „Паберај“ 27. јуна у 20 сати.

 

Ди Џеј Аби Ли Ти (DJ Abby Lee Tee) илити Фабијан Холцингер креира музику засновану на комбинацији семпловања и снимака са терена, спајајући их са инструментима и уобличава у иновативне музичке аранжмане. Управо ово ће бити и тема радионице „Истраживање звучних простора“ коју ће обрађивати са студентима са Академије уметности и представницима локалне DJ сцене током боравка у Новом Саду. У оквиру ове радионице млади ће истражити звуке града, људи и околине, а ове снимке са терена затим ће претворити у уметничке мелодије као верне звучне разгледнице Новог Сада.

 

Ди Џеј Андака (DJ Andaka) илити Дафне Катзингер од 2002. године интересује звук и звучне манипулације. Током дводневних радионица са студентима управо ће се бавити темом аналогних звучних манипулација.

Једна од радионица у оквиру Фестивала биће и „Преиспитивање и визуелизација скривеног наслеђа у Новом Саду“ коју ће водити Клеменс Баудер (Clemens Bauder) – уметник, дизајнер и кустос који нам долази са Универзитета уметности и дизајна из Линца. Циљ ове радионице је конципирање путање у јавном простору која разоткрива прошлост и наслеђе кроз инсталације карактеристичне за одређену локацију.

Програм догађаја реализује се у сарадњи са Aустријским културним форумом, Културном четврти Горње Аустрије и Линц Фестом.

Оставите одговор