Dan ponovnog ujedinjenja Evrope!

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope biće danas obeleženi u Srbiji i širom Evrope nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata.

Dan Evrope ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.

Nema sumnje da je period Drugog svetskog rata najtragičnije razdoblje u istoriji Novog Sada. Više od 26.000 stanovnika napustilo je grad, a po nekim procenama čak 6.000 ljudi izgubilo je živote.

Celovečernjim koncertom na Trgu slobode Novi Sad će obeležiti ovaj važan istorijski datum u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novog Sada. Novosadskoj publici predstaviće se Hladno pivo, Marčelo i Napeti Kvintet i Del Arno bend u okviru manifestacije „Ritam Evrope!“.

Danas je Srbija na pragu da postane članica Evropske unije, a jedan od snažnih pokazatelja koliko je postignuto u kulturnom sektoru pokazuje dosadašnjim učešćem u programima Kreativna Evropa, zauzevši deseto mesto po broju podržanih projekata u protekle dve godine. Ono što danas spaja Evropu je i Evropska prestonica kulture, titula koja povezuje kulturne radnike sa celog kontinenta, a sve u cilju osnaživanja i jačanja Evropske kulturne scene. Novi Sad je finalista najprestižnijeg evropskog takmičenja u oblasti kulture, sa željom da evropskoj publici predstavi kulturu i kulturne potencijale koje ima, kao i da se još bolje poveže sa kulturnim sektorom Starog kontinenta.

Ostavite odgovor