Дан поновног уједињења Европе!

Објављено у категорији: Вести

Дан победе над фашизмом и Дан Европе биће данас обележени у Србији и широм Европе низом манифестација и одавањем поште жртвама Другог светског рата.

Дан Европе установљен је као дан сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настајању ЕУ.

Нема сумње да је период Другог светског рата најтрагичније раздобље у историји Новог Сада. Више од 26.000 становника напустило је град, а по неким проценама чак 6.000 људи изгубило је животе.

Целовечерњим концертом на Тргу слободе Нови Сад ће обележити овај важан историјски датум у организацији Студентског културног центра Новог Сада. Новосадској публици представиће се Хладно пиво, Марчело и Напети Квинтет и Дел Арно бенд у оквиру манифестације „Ритам Европе!“.

Данас је Србија на прагу да постане чланица Европске уније, а један од снажних показатеља колико је постигнуто у културном сектору показује досадашњим учешћем у програмима Креативна Европа, заузевши десето место по броју подржаних пројеката у протекле две године. Оно што данас спаја Европу је и Европска престоница културе, титула која повезује културне раднике са целог континента, а све у циљу оснаживања и јачања Европске културне сцене. Нови Сад је финалиста најпрестижнијег европског такмичења у области културе, са жељом да европској публици представи културу и културне потенцијале које има, као и да се још боље повеже са културним сектором Старог континента.

Оставите одговор