Publika u fokusu: „Da se slikujemo“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Kako su se oblačili nekada, kakva se odeća nosila, šta je to nošnja, šta oglavlje, kakav je nakit nošen i koje su frizure bile moderne pre 100 i više godina i fotografije predaka iz porodičnih albuma – ovo su bile teme radionice „Da se slikujemo“ realizovane sa učenicima OŠ „Desanka Maksimović“ iz Futoga. 

Radionica je održana u okviru istoimenog projekta „Da se slikujemo“ koji Kulturni centar „Mladost“ Futog realizuje pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i jedan je od projekata koji je finansiran kroz konkurs Fondacije „Publika u fokusu“. 

Program „Publika u fokusu“ ima za cilj da osnaži i podrži institucije kulture u Novom Sadu i Zoni 021 u njihovom kontinuiranom radu na razvoju kulturnih navika, potreba i kompetencija građana Novog Sada.

Projekat „Da se slikujemo“ omogućava publici da participira u kreiranju dela sadržaja Festivala nošnje, nakita i oglavlja „Biserna grana“. Ideja projekta je da omogući građanima da aktivno učestvuju u kreiranju kulturnog sadržaja, da sami budu akteri i autori kulturnog događaja – izložbe starih fotografija iz porodičnih albuma na kojima je prikazana narodna nošnja u kontekstu svakodnevice. Na izložbi će biti prikazane / predstavljene stare fotografije prikupljene iz privatnih kolekcija sugrađana, fotografisane do 1970.godine, na kojima je prikazana narodna nošnja.

Do kraja decembra, kroz projekat „Da se slikujemo“, družićemo se 6. decembra sa decom iz vrtića „Meda“ iz Futoga, 11. decembra sa OŠ „Dositej Obradović“ iz Iriga i 17. decembra sa učenicima OŠ „Marija Trandafil“ u Veterniku. 

Ostavite odgovor