Четири програма „За нове мостове“

Објављено у категорији: Вести

Град Нови Сад кандидат је за престижну титулу Европска престоница културе 2021. године, када ће она први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније.

 

Екипа младих и креативних људи окупљена око пројекта „Нови Сад 2021“, који представља платформу за развој културних и креативних потенцијала Града и реализацију кандидатуре Новог Сада за ласкаву титулу европске културне престонице, приредила је програмски концепт који се састоји из четири области под заједничким називом „За нове мостове“. Први „мост“ носи назив Слобода и обухвата креативне индустрије и младе. „Мост“ Нада посвећен је културним капацитетима и јавним просторима, а порограм под називом Нови „мост“ акцентује културно наслеђе и гостопримство. Четврти „мост“ Дуга обрађује теме конфликта и миграција.

Након свечане промоције новог визуелног идентитета пројекта „Нови Сад 2021“ током Егзита, тим пројекта „Нови Сад 2021“ припремио је четири културна програма на отвореном са жељом да представи концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године кроз слоган „За нове мостове“ што широј новосадској публици. Сваки од четири програма симболизоваће један од „мостова“, те ће тако кроз културно-уметничке садржаје бити промовисан и цео концепт канидатуре.

PROGRAM

Први програм, планиран за вечерас (16. Јул), биће у знаку представљања „моста“ НАДЕ. Галерија ИТД на Петроварадинској тврђави биће место на којем ће бити одржан џез концерт, тачније jam session у оквиру 6. Летње џез академије Нови Сад – Дотмунд. Пројекат се реализује као део сарадње градова побратима – Новог Сада и Дортмунда.

Представљање „моста“ СЛОБОДЕ најављено је за два дана, у понедељак, 18. јула. Први пут ће бити приређен концерт 100 симфоничара на отвореном у Новом Саду! Наиме, Омладински Оркестар ВУ-а из Холандије наступиће у дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змај“. Оркестар ВУ-а је основан при Слободном универзитету Амстердама (Universiteit Amsterdam – VU). Од малог камерног састава, какав је био при оснивању, он је током наредних 50 година израстао у велики симфонијски оркестар. То је данас један од највећих, али и најбољих и најуспешнијих универзитетских оркестара у Холандији, с изразитим авантуристичким духом, а све то захваљујући својим члановима и диригенту Дану Адмиралу (Daan Admiraal). Овог лета први пут посећује Србију где ће наступити баш у Новом Саду изводећи популарна дела најчувенијих композитора романтизма и импресионизма.

Оркестар ВУ

Омладински Оркестар ВУ 18. јула у дворишту Гимназије ,,Јован Јовановић Змај“

 

Дан касније, у уторак, 19. јула, на Брод театру, усидреном на Београдском кеју, биће одиграна позоришна представа „Наше место„. Ово је прича о двоје младих људи који долазе с различитих страна, с југа и севера, и ту, у Новом Саду, покушавају да остваре своје амбиције. Представа полази од идеје да град чине људи који живе у њему, а суштинска порука је да се Нови Сад представи онакав какав он заиста јесте, поготово за људе који у њега долазе. Ова представа биће одлична прилика за промоцију трећег „моста“ који носи назив ДУГА.

Последња у низу ових промоција биће представљање НОВОГ „моста“. Стефан Миленковић и ансамбл „Camerata Academica” одржаће 21. јула концерт у Католичкој порти. Као прави представник елитне културе, Стефан Миленковић се одазвао позиву тима „Нови Сад 2021“ да наступи у Новом Саду и тако класичну музику приближи Новосађанима и пошаље снажну поруку целом свету да Нови Сад заслужује да буде Европска престоница културе!

stefan cametara

21. јула концерт Стефана Миленковића и ансамбла ,,Camerata Academica“

 

Сви програми су бесплатни, а почињаће у симболичних 20 часова и 21 минут алудирајући на 2021. годину у којој би, верујемо са пуним правом, Нови Сад требало да постане Европска престоница културе и тако на најпозитивнији начин промовише своју културну баштину, актуелну понуду и потенцијал за будућност.

Пројекте реализује Музичка омладина Новог Сада, Културни центар Новог Сада и удружења „Страда“ уз пуну подршку Града Новог Сада.

Оставите одговор