Četiri kulturna događaja u završnici trke za titulu Evropske prestonice kulture

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Izložba “Nova religija” Dejmijana Hersta, MSUV / 2.09 – 14.10. 2016
Book Talk 2016, SZ Pavle Beljanski / 1. i 2. 09. 2016.
“Dunavski dijalozi”, Galerija Bel Art / 29.08-15.09.2016.
Filmski festival “21114”, Novo naselje / 26-28.08. 2016.

 

U svetlu završnih priprema kandidature Grada Novog Sada za prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, Novi Sad biće domaćin četiri važna kulturna događaja. Na Novom naselju ovog vikenda, od 26. do 28. avgusta, biće održan drugi po redu „21114“ filmski festival. Od 29. avgusta do 15. septembra Novi Sad ponosno predstavlja Međunarodni festival savremene umetnosti „Dunavski dijalozi“ s temom “Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti”.Koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture pod sloganom „Za nove mostove“ biće predstavljen na regionalnoj književnoj konferenciji „Book Talk“ u SZ Pavla Beljanskog 1. i 2. septembra, dok je jedan od najiščekivanijih kulturnih događaja ne samo u Novom Sadu, već i u regionu, izložba „Nova religija” britanskog umetnika Dejmijana Hersta, od 2. septembra do 14. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

 

Grad Novi Sad kandidat je za prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, kada će ona prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije, dok će se pobednik znati već u oktobru mesecu. U samom finišu kandidature, koja je realizovana uz podršku EXIT fondacije, Novi Sad će još jednom pokazati da je istinska kulturna prestonica raznovrsnim sadržajima koji će u skladu s programskim konceptom kandidature, „Za nove mostove“, odigrati u narednih nekoliko nedelja.

Prvi konceptualni most nosi naziv Sloboda i obuhvata kreativne industrije i mlade, a u svetlu ovog “mosta” u Novi Sad dolazi izložba “Nova religija” jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade, Dejmijena Hersta.Izložba u organizaciji British Councila, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i londonske galerije Pol Stolper prikazaće 44 grafike i četiri skulpture koje čine „Novu religiju“, a funkcionišu kao ciklus fresaka – od „Stvaranja sveta“ do „Poslednjeg suda“. Posetite sajt British Council  za više informacija.

„Most“ Nada posvećen kulturnim kapacitetima i javnim prostorima, predstavlja Filmski festival “21114” udruženja Novo kulturno naselje. U cilju decentralizacije kulturne ponude, Novo kulturno naselje će u ovom delu grada predstaviti reprezentativne filmove domaće produkcije, kao i izbor dokumentarnih filmova, a od 26. do 28. avgusta gosti festivala će biti i dve međunarodne filmske manifestacije, “Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film” i “Filmski front”. O aktivnostima Novog kulturnog naselja možete pročitati na zvaničnoj Facebook prezentaciji udruženja na http://bit.ly/2aAp7c3.

U okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi, u galeriji Bel Art u Novom Sadu se okupljaju umetnici iz 14 zemalja proširenog podunavskog regiona, dok je tema festivala “Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti”, što je veoma blisko temi mosta Duga kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, koji akcentuje migracije i pomirenje. Program festivala se nalazi na linku  http://bit.ly/2bV7orz

U svetlu četvrtog, „Novog mosta“, koji obrađuje teme kulturnog nasleđa i gostoprimstva, koncept projekta “Novi Sad 2021” biće predstavljen na regionalnoj književnoj konferenciji Book Talk.Najuticajniji regionalni autori, Muharem Bazdulj, Svetlana Slapšak, Vladimir Arsenijević, Ante Tomić, Ivan Ivanji i mnogi mnogi drugi, u dva dana diskutovaće o najvažnijim temama na ovim prostorima.Više o konferenciji na linku:  http://bit.ly/2aNRJO4.

 

Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. Novi Sad 2021, kao platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada, ima za cilj da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja za koje se projekat Novi Sad 2021 zalaže. 

 

 

Ostavite odgovor