Четири културна догађаја у завршници трке за титулу Европске престонице културе

Објављено у категорији: Вести

Изложба “Нова религија” Дејмијана Херста, МСУВ / 2.09 – 14.10. 2016
Book Talk 2016, СЗ Павле Бељански / 1. и 2. 09. 2016.
“Дунавски дијалози”, Галерија Бел Арт / 29.08-15.09.2016.
Филмски фестивал “21114”, Ново насеље / 26-28.08. 2016.

 

У светлу завршних припрема кандидатуре Града Новог Сада за престижну титулу Европска престоница културе 2021. године, Нови Сад биће домаћин четири важна културна догађаја. На Новом насељу овог викенда, од 26. до 28. августа, биће одржан други по реду „21114“ филмски фестивал. Од 29. августа до 15. септембра Нови Сад поносно представља Међународни фестивал савремене уметности „Дунавски дијалози“ с темом “Уметност у окружењу глобалне несигурности”.Концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе под слоганом „За нове мостове“ биће представљен на регионалној књижевној конференцији „Book Talk“ у СЗ Павла Бељанског 1. и 2. септембра, док је један од најишчекиванијих културних догађаја не само у Новом Саду, већ и у региону, изложба „Нова религија” британског уметника Дејмијана Херста, од 2. септембра до 14. октобра у Музеју савремене уметности Војводине.

 

Град Нови Сад кандидат је за престижну титулу Европска престоница културе 2021. године, када ће она први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније, док ће се победник знати већ у октобру месецу. У самом финишу кандидатуре, која је реализована уз подршку ЕXИТ фондације, Нови Сад ће још једном показати да је истинска културна престоница разноврсним садржајима који ће у складу с програмским концептом кандидатуре, „За нове мостове“, одиграти у наредних неколико недеља.

Први концептуални мост носи назив Слобода и обухвата креативне индустрије и младе, а у светлу овог “моста” у Нови Сад долази изложба “Нова религија” једног од најутицајнијих, најиновативнијих и најуспешнијих светских уметника, добитника престижне Тарнерове награде, Дејмијена Херста.Изложба у организацији Бритисх Цоунцила, Музеја савремене уметности Војводине и лондонске галерије Пол Столпер приказаће 44 графике и четири скулптуре које чине „Нову религију“, а функционишу као циклус фресака – од „Стварања света“ до „Последњег суда“. Посетите сајт British Council  за више информација.

„Мост“ Нада посвећен културним капацитетима и јавним просторима, представља Филмски фестивал “21114” удружења Ново културно насеље. У циљу децентрализације културне понуде, Ново културно насеље ће у овом делу града представити репрезентативне филмове домаће продукције, као и избор документарних филмова, а од 26. до 28. августа гости фестивала ће бити и две међународне филмске манифестације, “Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм” и “Филмски фронт”. О активностима Новог културног насеља можете прочитати на званичној Фацебоок презентацији удружења на http://bit.ly/2aAp7c3.

У оквиру Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози, у галерији Бел Арт у Новом Саду се окупљају уметници из 14 земаља проширеног подунавског региона, док је тема фестивала “Уметност у окружењу глобалне несигурности”, што је веома блиско теми моста Дуга кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе, који акцентује миграције и помирење. Програм фестивала се налази на линку  http://bit.ly/2bV7orz

У светлу четвртог, „Новог моста“, који обрађује теме културног наслеђа и гостопримства, концепт пројекта “Нови Сад 2021” биће представљен на регионалној књижевној конференцији Боок Талк.Најутицајнији регионални аутори, Мухарем Баздуљ, Светлана Слапшак, Владимир Арсенијевић, Анте Томић, Иван Ивањи и многи многи други, у два дана дискутоваће о најважнијим темама на овим просторима.Више о конференцији на линку:  http://bit.ly/2aNRJO4.

 

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Нови Сад 2021, као платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада, има за циљ да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја за које се пројекат Нови Сад 2021 залаже. 

 

 

Оставите одговор