Будућност Европе: Уметност против предрасуда

Објављено у категорији: Вести

Оркестар „Добри људи“, који чине млади са инвалидитетом, по други пут у мају одржаће концерт „Звучни сноп“ у културној станици Еђшег.

Након што су наступили у оквиру уводних активности програмске платформе „Будућност Европе“ 8. маја, када су одушевили публику, 23. маја наступиће у оквиру платформе и још једном показати како се разбијају предрасуде, да уметност креирамо сви и да је она намењена свакоме. Концерт почиње у 18 часова, а улаз је слободан.

Десетак сјајних младих људи, који чине оркестар, користе Soundbeam технологију, односно систем „Звучни сноп“ који детектује растојање, правац и брзину покрета у дефинисаном простору и преводи гестове тела у управљачке сигнале за прављење електронске музике и мултимедијску манипулацију. Постоји директан однос између физичког покрета и звука који се добија. Значајно је да уређај могу да користе и деца са врло тешким, вишеструким потешкоћама у учењу и са моторичким сметњама.
Сам осећај креације даје велики стимуланс и мотивацију за активним учешћем и у другим областима живота, што је код особа са инвалидитетом и деце са сметњама у развоју врло битан фактор за интеграцију у окружење у коме живе.
Оркестар формиран у школи за основно и средње образовање „Милан Петровић“ наступао је самостално и са професионалним музичарима на Новосадском џез фестивалу, Фестивалу уличних свирача, El sistema Music art пројекту, фестивалу „Harts and Harmony“.

Платформа „Будућност Европе“, обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2JlW9MY

Оставите одговор