Будућност Европе: Нове технологије у служби културе

Објављено у категорији: Вести

Како да олакшају посао, функционисање у оквиру свог удружења, организације, установе, али и комуникацију са публиком и своје садржаје учине пријемчивијим и доступнијим, културни радници имали су прилике да сазнају на радионици „Дигитални алати у култури“ одржаној 29. маја у културној станици Свилара, у оквиру програмске платформе „Будућност Европе“.

Друштвено одговоран пројекат „Програмери за Новосађане“ компаније ВЕГА ИТ, најпознатије ИТ компаније у Новом Саду, а и шире, покренут је трећи пут и отвара могућност да организације, удружења, институције, установе, пријаве идеје, од оних којима би могли да олакшају своје функционисање до комуникације са публиком и другим културним установама.

„Имали смо ситуације где неке организације или установе нису имале чак ни wеб сајт, што је у данашње време некако неопходно, па смо то успешно реализовали. За удружење „Фрушкаћ“ смо направили мобилну апликацију, јер су они схватили да њихова циљна група углавном на тај начин комуницира. Идеје могу бити разне и ви чак и не морате да знате како да их реализујете, само да кажете шта вам треба па да заједно седнемо и осмислимо. То је оно што омогућава пројекат „Програмери за Новосађане“, који је подељен на четири фазе.“ рекла је Маја Божић из ВЕГА ИТ компаније.

Прва фаза подразумева пријављивање идеја, а конкурс ће бити отворен 1. јуна. Другу фазу чини гласање, где ће свако моћи да да свој глас за најинтересантији пројекат. Трећа фаза је за све програмере, инжењере, дизајнере и друге ИТ ентузијасте који желе да се пријаве и учествују у 48 сати програмирања, што је последња фаза када се заправо идеје реализују.

„Битно нам је да видимо како и на који начин најбоље можемо да реализујемо идеју. Због тога је увек важно да у свему томе учествује и неко из организације, удружења, установе, ко познаје проблематику коју би софтверски требало да решимо. И та особа не мора да има никакво програмерско предзнање, то је наш део посла.“ рекао је током радионице Ненад Перчић, програмер који од покретања пројекта „Програмери за Новосађане“ учествује у реализацији идеја.

Радионицу су заједно организовале Фондација „Нови Сад 2021“ и ВЕГА ИТ компанија, са жељом да помогну културним радницима, да их повежу међусобно, али и поспеше њихову комункацију са публиком.

Платформа „Будућност Европе“ обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси:https://bit.ly/2JlW9MY.

Оставите одговор