Будућност Европе: Причамо о Европи – градимо мостове

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад, од 3. до 6. јуна, биће место сусрета младих људи из читаве Европе, писаца, научника, новинара, припадника верских заједница у оквиру књижевне конференције “Причамо о Европи – градимо мостове” која ће први пут бити одржана ван Европске Уније.

Они ће у културним станицама Еђшег и Свилара разговарати о Европи из различитих углова. Осим о њеној будућности и недавно одржаним европским изборима, причаће се и о културном наслеђу, образовању, књижевности и религији, јер циљ конференције, која је ове године део програмске платформе “Будућност Европе” и јесте да се Европа не посматра само кроз политику и проблеме, већ и друге аспекте, веома важне за друштво, који превазилазе границе.

Конференција ће обухватити и читање поезије, представљање позоришног пројекта, а теме разговора биће и великани књижевности – Иво Андрић, Новалис, Томас Ман.

Конференцију “Причамо о Европи – градимо мостове” организује Фондација Конрад Аденауер сваке друге године у различитим европским градовима. Партнери Фондације Конрад Аденауер на том пројекту су Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, ОПЕНС 2019, Скупштина АП Војводине и Град Нови Сад.

Конференција ће бити отворена предавањем „Европска перспектива у временима популизма: између идентитета и интеграције“ које ће одржати дугогодишњи председник Бундестага и председник Фондације Конрад Аденауер др Норберт Ламерт.

Платформа „Будућност Европе“ обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2JlW9MY.

Оставите одговор