Budućnost Evrope: predavanja svetskih stručnjaka o Bauhausu 20. i 21. maja u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Povodom stogodišnjice početka pokreta Bauhaus i njegovog značaja za arhitektonski razvoj našeg grada, u okviru platforme „Budućnost Evrope“ biće organizovani programi koji su posvećeni promovisanju modernističkog nasleđa Novog Sada. Tim povodom, stručnjaci iz Izraela i Nemačke održaće predavanja 20. i 21. maja.
Arhitekta Tim Rinits, stručnjak za istraživanje savremenih problema u arhitekturi i urbanom razvoju, koji je i profesor urbanog i prostornog razvoja na Univerzitetu Lajbnic u Hanoveru, održaće predavanje na temu „Velike lepe zgrade – kampanja za posleratnu arhitekturu u Rurskoj oblasti“, 20. maja u kulturnoj stanici Svilara u 18 sati.
Takođe, Novosađani će narednog dana, 21. maja od 18 sati u kulturnoj stanici Eđšeg, imati priliku da poslušaju predavanje na temu „Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“ na kom će profesor Miha Gros, koji vodi Bauhaus centar u Tel Avivu, govoriti o karakteristikama i urbanističkom planu tog grada, ali i obnovi i zaštiti arhitektonskog nasleđa.

Projekat se realizuje u saradnji sa Gete institutom u Beogradu i Ambasadom Izraela u Beogradu.
Platforma „Budućnost Evrope“, obuhvatiće izložbe, festivale, koncerte, pozorišne predstave i brojne druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji će imati prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kreiranju autentične kulturne slike grada. Konferencija „Budućnost Evrope“ bavi se pronalaženjem novih narativa za Evropu i istražuje ulogu umetnosti kulture u sprečavanju negativnih socijalnih tendencija u EU. U tom kontekstu se, sa kulturnim radnicima i stvaraocima istražuju modeli budućeg razvoja Evrope.
U „Budućnost Evrope“ uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova. Programi će trajati do 7. juna, a celokupan program platforme dostupan je na sledećem linku.

Ostavite odgovor