Будућност Европе: предавања светских стручњака о Баухаусу 20. и 21. маја у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Поводом стогодишњице почетка покрета Баухаус и његовог значаја за архитектонски развој нашег града, у оквиру платформе „Будућност Европе“ биће организовани програми који су посвећени промовисању модернистичког наслеђа Новог Сада. Тим поводом, стручњаци из Израела и Немачке одржаће предавања 20. и 21. маја.
Архитекта Тим Ринитс, стручњак за истраживање савремених проблема у архитектури и урбаном развоју, који је и професор урбаног и просторног развоја на Универзитету Лајбниц у Хановеру, одржаће предавање на тему „Велике лепе зграде – кампања за послератну архитектуру у Рурској области“, 20. маја у културној станици Свилара у 18 сати.
Такође, Новосађани ће наредног дана, 21. маја од 18 сати у културној станици Еђшег, имати прилику да послушају предавање на тему „Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву“ на ком ће професор Миха Грос, који води Баухаус центар у Тел Авиву, говорити о карактеристикама и урбанистичком плану тог града, али и обнови и заштити архитектонског наслеђа.

Пројекат се реализује у сарадњи са Гете институтом у Београду и Амбасадом Израела у Београду.
Платформа „Будућност Европе“, обухватиће изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који ће имати прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. Конференција „Будућност Европе“ бави се проналажењем нових наратива за Европу и истражује улогу уметности културе у спречавању негативних социјалних тенденција у ЕУ. У том контексту се, са културним радницима и ствараоцима истражују модели будућег развоја Европе.
У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а целокупан програм платформе доступан је на следећем линку.

Оставите одговор