Будућност Европе: Шетамо кроз модерни Нови Сад

Објављено у категорији: Вести

Модерне школе, универзитети, градске скупштине, цркве, робне куће и стамбени комплекси изграђени после Првог светског рата сведоче о периоду напретка широм Европе, али и о деценијама које су уследиле. Како је у архитектуру уклесана наша историја, како се уклапа у модерно доба и какав утицај има у њему, то је тема првог предавања које ће бити одржано у оквиру програмске платформе „Будућност Европе“.

Предавања је заказно за 20. мај у културној станици Свилара са почетком у 18 часова, чиме ће почети програм обележавања стогодишњице Баухауса, немачког архитектонског покрета. На предавању ће говорити немачки архитекта Тим Ринитс, стручњак за истраживање савремених проблема у архитектури и урбаном развоју, који је и професор урбаног и просторног развоја на Универзитету Лајбниц у Хановеру.

Након предавања, у 19.30 биће отворена изложба „Очување и обнова: Баухаус и зграде међународног стила у Тел Авиву“ о такозваном „Белом граду“ који броји више грађевина у Баухаус стилу него сви градови света заједно (више од 4.000 објеката), од којих је већина уврштена на Унескову листу светске културне баштине. Изложба ће бити отворена до 26. маја.

Истоимено предавање биће у културној станици Еђшег, на ком ће професор Миха Грос, који води Баухаус центар у Тел Авиву, говорити о карактеристикама и урбанистичком плану тог града, али и обнови и заштити архитектонског наслеђа. Предавање ће бити 21. маја у 18 часова.

„Шетње кроз наслеђе“ на мало другачији начин

Како је покрет Баухаус утицао на модернизам Новог Сада, на којим грађевинама су обриси тог покрета, биће представљено кроз већ добро познате „Шетње кроз наслеђе“ које су део пројекта „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.
Прва шетња заказана је за 24. мај у 17 часова, када ће Скупштина АП Војводине први пут отворити своја врата за грађане, који ће се на тај начин упознати са модернистичким наслеђем, а сви заинтересовани могу да се пријаве на линку. Шетња кроз Скупштину биће поновљена 31. маја у 16 сати.

Филозофски факултет, као један од два најстарија факултета у Новом Саду који постоји више од шест деценија и Спортско пословни центар Војводине (Спенс) отворен 1981. за Светско првенство у стоном тенису су објекти који ће бити обухваћени „Шетњом кроз наслеђе“ 25. маја. Шетња креће са платоа Спенса у 12 сати.

Полазак за све наредне Шетње биће са Трга слободе у 12 часова.

Нова рута 26. маја водиће до Радничког дома, изграђеног пре скоро 90 година, који је у тадашње време био пример модерне архитектуре и Музеја савремене уметности Војводине, који, иако постоји од 1966. свој дом добио је тек 2012. у згради бившег Музеја социјалистичке револуције.
Викенд после тога доноси нам нову путању, па ће тако 1. јуна грађани имати прилике да обиђу Студио М, који постоји више од пола века и где, у време Југославије, нема познатог имена које није одржало концерт. Тог дана Шетња води и до Соколског дома, подигнутог 1936. чије Друштво постоји више од сто година и било је најмасовнија и најјача организација за физичку културу и спорт, при ком је 1932. основано и Позориште младих као Луткарско позориште, такође објекат који се обилази током Шетње.
У недељу, 2. јуна планиран је обилазак Спомен-збирке Павла Бељанског, у чијој архитектури се преплићу модернизам са традиционалним рустикалним типом изградње, као и Старт Ит центар, место за едукацију, инсприрацију и сарадњу намењен ИТ сектору, чије простране сале могу послужити за разне намене.

Пријаве за шетње 25. и 26. маја, као и 1. и 2. јуна су на линку.
Осим у Скупштини, где ће кустоси бити водичи, остале Шетње водиће студенти архитектуре, који ће од 20. до 22. маја на радионицама, уз стручњаке, радити на препознавању кључних објеката процеса модернизације Новог Сада.

Цео програм се реализује у сарадњи са Друштвом архитеката Новог Сада, Гете институтом и Амбасадом Израела.
Платформа „Будућност Европе“, обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на линку.

Оставите одговор