Будућност Европе – Дани португалског филма

Објављено у категорији: Вести

Португал можда повезујете са фудбалом, вином, гостопримством народа, али у оквиру програмске платформе „Будућност Европе“ сазнаћете и колико је сјајна њихова култура и уметност.

„Дани португалског филма“ који ће бити одржани у Културном центру Новог Сада од 21. до 23. маја су одлична прилика да упознате седму уметност те земље коју карактеришу разноврсност и периоди велике виталности, посебно од заокрета ка фази модерног филма 60-их година 20. века. Улаз је слободан, а пројекције се реализују у сарадњи са Амбасадом Португала и Културним центром Новог Сада.

Очекује вас пројекција три антологијска филма новије продукције:

  1. мај 19.00

Свечано отварање на ком ће говорити лекторка Института Камоиш и координаторка Центра за португалски језик на Филозофском факултету у Новом Саду, Софија Марињо, након чега ће бити пројекција филма:

АМАЛИЈА – КРАЉИЦА ФАДА (Карлос Коело да Силва)

Животна прича неприкосновене, светске краљице фада, која приказује њено тешко детињство, године борбе за опстанак, пут којим следила своје амбиције, па све до врхунца каријере. Амалија Родригез је једино хтела да пева, живи и воли, али је често радила и оно због чега ће временом зажалити и до краја живота нигде није пронашла љубав. Ипак је, пре свега, фадо био једина истинска љубав њеног живота.

  1. мај 19.00

ЖОЗЕ И ПИЛАР  (Мигел Мендес)

Прича о португалском књижевнику, нобеловцу Жозеу Сарамагу отвара и питање какав је овај свет. Филм је дубоко фокусиран на љубавни однос португалског нобеловца Жозеа Сарамага и шпанске новинарке Пилар дел Рио. Узбудљиви емотивни запис о великом писцу редитељ Мигел Мендеш је снимао четири године, боравећи све време у његовом дому.

„Много тога сам научио од Жозеа и Пилар – мислим да сам у њихову кућу ушао као један човек, а изашао као много другачији, богатији у сваком смислу. Постали смо блиски, веровали су ми, без чега не би ни могао да се направи овакав филм – био сам као њихов усвојени син. Наравно, није сваког тренутка било тако лако „хватати“ овај диван пар – било је дана када бих приметио да су узнемирени, и тада не бих снимао. Био сам изузетно стрпљив, јер, никако нисам хтео да правим официјелну, уобичајену биографију о славном писцу, већ обрнуто – желео сам причу о човеку, о човеку који се бави писањем, хуманим идејама света, и који је свестан да му истиче време.“ рекао је редитељ Мендеш.

  1. мај 19.00

АЛЕНТЕЖО, АЛЕНТЕЖО (Сергио Трефаут)

Документарни филм који говори о традиционалној португалској песми или врсти полифоног певања из Алентежа са југа Португалије, cante alentejano, које је поред фада, давно уврштено на листу светске нематеријалне културне баштине. Текстови песама истражују традиционалне теме попут живота на селу, природе, љубави, материнства и религије и промена у културном и друштвеном контексту.

Платформа „Будућност Европе“, обухвата и изложбе, фестивале, концерте, позоришне представе и бројне друге активности. У фокусу су деца и млади, који имају прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу креирању аутентичне културне слике града. У „Будућност Европе“ укључено је више од 40 домаћих и страних организација и културних установа. Програми ће трајати до 7. јуна, а детаљне информације можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2JlW9MY

Оставите одговор