Budućnost Evrope – Dani Izraela

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Izvrsni ukusi jednostavne izraelske kuhinje i raznovrsni repertoar novosadskog hora „Hašira“ očekuju vas u kulturnoj stanici Eđšeg 24. maja. Ulaz je slobodan.

Jedan od najboljih način da se upoznamo sa kulturom drugog naroda su tradicionalna jela i muzika, pa će tako programska platforma „Budućnost Evrope“ Novosađanima, ovog puta, pružiti priliku da se upoznaju sa Izraelom.
Kulturna trpeza koja će obuhvatiti jednostavne, a opet zanimljive i ukusne izraelske specijalitete, poput humusa, biće organizovana u 18 časova, nakon čega će, u 20 sati nastupiti hor Novosadske jevrejske opštine „Hašira“. Ovaj amaterski mešoviti ansambl, koji je prošle godine proslavio 25 godina postojanja, peva na hebrejskom, jidišu, ladino, srpskom i španskom jeziku, a žanrovskih i vremenskih okvira u repertoaru nema.
Izvešće odabrana dela jevrejske duhovne i svetovne muzike, kao i domaćih i stranih horskih partitura, ali i nove kompozicije koje pripremaju za takmičenje horova u julu ove godine u Italiji. „Haširom“ već više od 16 godina diriguje Vesna Kesić Krsmanović.  Solistkinja će biti Nora Čonkić Petrović, a za klavirom dugogodišnja pijanistkinja hora Julija Bal.

Program je realizovan u saradnji sa Ambasadom Izraela.

Veče izraelskih filmova

Nakon tradicionalne kuhinje i muzike, kulturna stanica Eđšeg biće mesto upoznavanja i sa izraelskim filmom, 27. i 28. maja.
Sedma umetnost Izraela biće predstavljena kroz četiri filma:

27. maj u 18.30
GOSPODIN GAGA (Tomer Hejman)
Dokumentarni film o Ohadu Naharinu, umetničkom direktoru plesne trupe „Batševa“ koji se smatra jednim od najznačajnijih svetskih koreografa. Susrevši ga na prelomnoj tački ličnog života, ovaj živahan i pronicljiv dokumentarac predstaviće vam čoveka sa snažnim umetničkim integritetom i izuzetnom vizijom. Sniman tokom osam godina, taj film, režisera Tomera Hejmana, kombinuje intimne snimke proba sa obimnim, do sada neobjavljenim arhivskim materijalom i plesnim scenama.

27. maj u 20.30 (projekcija će biti ispred kulturne stanice Eđšeg, ukoliko vreme dozvoli)
SPASAVAJUĆI NETU (Nir Bergman)
Četiri žene u haotičnim životnim okolnostima sreću misterioznog stranca Netu, čija im iskrenost i ranjivost pomažu da učvrste svoje porodične veze. Kada Netin život odjednom krene u pogrešnom pravcu, on pokušava da se vrati na pravi put. Njegova priča je ispričana kroz susrete sa ženama koje upoznaje tokom jedne godine u trenucima koji su ključni i za njega i za njih. Svaka ličnost predstavlja odraz one druge, a odgovor na pitanje koje se postavlja u jednoj priči često leži u drugoj.

28. maj u 18.30
FUSNOTA (Jozef Kedar)
Delikatan, dramatičan, duboko dirljiv i iznenađujući film o bespoštednom rivalstvu oca i sina, profesora talmudskih studija u trci za najvažniju državnu nagradu. Anegdota koja postaje tragikomična drama govori o cionizmu, akademskom i porodičnom životu. Film je dobio nagradu za scenario na festivalu u Kanu, 11 nacionalnih Ofir nagrada, a bio je i izraelski kandidat za nagradu Oskar. Prestižni list „The New York Times“ ga je uvrstio među pet najboljih filmova 2011 godine.

28. maj u 20.30 (projekcija će biti ispred kulturne stanice Eđšeg, ukoliko vreme dozvoli)
PRINCEZA ŠO (Ido Har)
Tridesetosmogodišnja Samanta Montgomeri živi sama u jednom od predgrađa Nju Orleansa. Preko dana radi kao medicinska sestra, a uveče se pretvara u Princezu Šo i nastupa u lokalnim klubovima. Postavlja svoje a kapela snimke na YouTube koji nisu bili naročito popularni. Ipak, jedan od njenih slušalaca bio je izraelski muzičar Kutiman, koji se bavio kombinovanjem različitih snimaka sa tog sajta, kako bi dobio nove muzičke komade. Princeza Šo nije imala predstavu o svom tajnom obožavatelju. Ovo je uzbudljiv dokumentarac o tome kako se snovi ostvaruju, ali i o teškim momentima Samante Montgomeri, sezanciji YouTube-a.

Platforma „Budućnost Evrope“, obuhvata i izložbe, festivale, koncerte, pozorišne predstave i brojne druge aktivnosti. U fokusu su deca i mladi, koji imaju prilike da pronađu kulturne sadržaje shodno svojim interesovanjima, ali i da se uključe u kreiranje novih, drugačijih kulturnih sadržaja, da uče o evropskim vrednostima i pokažu na koji način mogu da doprinesu kreiranju autentične kulturne slike grada.
U „Budućnost Evrope“ uključeno je više od 40 domaćih i stranih organizacija i kulturnih ustanova. Programi će trajati do 7. juna, a detaljne informacije možete pronaći na adresi: https://bit.ly/2JlW9MY

Ostavite odgovor