Буђење Фрушке горе: Отворена Михизова кућа у Иригу

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Буђење Фрушке горе“ који реализује Покрајинска влада у сарадњи са  Фондацијом „Нови Сад 2021“, данас је у Иригу отворена обновљена родна кућа Борислава Михајловића Михиза, познатог спрског песника, књижевног критичара, драматурга.

Кућу великог имена наше књижевности, позоришта и културе отворио је председник Покрајинске владе Игор Мировић који је овом приликом рекао да је поносан што је овај Центар део пројекта „Буђење Фрушке горе“, чији је смисао да се непроцењиво духовно, културно и природно благо оживи.

„Овде у Иригу, кроз снажно деловање Српске читаонице – са границама које су већ давно омеђене, кроз мали део свог живота који је он овде оставио и наслеђе којим се Ириг поноси, јасно је да је Михиз ту, да је и даље међу нама. Поносан сам што смо на овом пројекту радили заједно, општина Ириг, његова породица и Покрајинска влада и што смо успели да га реализујемо на начин који је достојан Михизовог дела“, рекао је председник Мировић и додао да ће у Иригу бити реализован и пројекат „Михиз – шетња кроз наслеђе“ са цитатима из његових дела, као део великог пројекта уређења центра Ирига.

Циљ пројекта „Буђење Фрушке горе“ је да се у наредне три године развију и унапреде културне тачке на Фрушкој гори, односно да се кроз капиталне инфраструктурне пројекте у најстаријем Националном парку у Србији, бројни локалитети и манифестације учине доступнијим, видљивијим и привлачнијим.

У оквиру овог пројекта, Фондација „Нови Сад 2021“ ће на Фрушкој гори реализовати више од 30 културних пројеката у које ће бити укључено 11 институција културе, преко 300 културних радника и више од 40 невладиних организација.

Пројекат „Буђење Фрушке горе“ покренут је у јуну прошле године конференцијом одржаном у Капели мира у Сремским Карловцима где је закључено да је титула Европске престонице културе идеална прилика да се, осим географских, покрену и они друштвени потенцијали које негује Фрушка гора.

Оставите одговор