Brojne aktivnosti Fondacije tokom marta i aprila

Objavljeno u kategoriji: Izveštaji

Nastavljajući aktivnosti koje su započete u prva dva meseca rada, zaposleni u Fondaciji Novi Sad 2021 su, tokom marta i aprila, realizovali veliki broj aktivnosti na uspostavljanju pravila rada, kao i značajan broj aktivnosti u oblasti participacije, međunarodne saradnje, umetničkih programa, te marketinga i promocije.
Ova dva meseca posebno su značajna zbog izuzetno važnih susreta sa predstavnicima nacionalne i međunarodne kulturne scene, kao i zbog priprema za prvu konferenciju koju organizuje Fondacija – Za nove mostove, koja će se održati 9. maja, simbolički vezujući se za Dan Evrope, sa ciljem stvaranja novih mostova, ali i predstavljanjem Fondacije kao mosta koji povezuje umetnike i IT sektor, mlade i stare, i vodi ka 2021. godini, u kojoj će Novi Sad ponosno nositi titulu EPK. Konferencija Za nove mostove biće odlična prilika i za prezentaciju plana rada Fondacije i najavu projekata za 2017. godinu.

Tokom marta tim Fondacije zadužen za participativne, inkluzivne i edukativne aktivnosti intezivno je radio na daljoj izradi strategije koja je uključila razradu planova za infrastrukturne projekte kao potporu za realizaciju participativnog programa. Razrađeni su projekti Kulturne stanice, Urbani džepovi i Sateliti (programi u mesnim zajednicama). Takođe, održani su preliminarni dogovori sa timovima koji su pokazali interesovanje da učestvuju u pripremi i realizaciji programa, među kojima su: Ravničar, Planinarsko-smučarsko društvo Stražilovo, Novo kulturno naselje, DANS, istraživačice iz Gender Knowledge Hub-a, NVO Kuda.org. Tokom aprila počela je priprema dokumentacije za poziv Špajz za projektne ideje.
Tim Novi Sad 2021 je na Sajmu obrazovanja, održanom na Novosadskom sajmu, u okviru prezentacije programa Kreativna Evropa predstavio koncept rada za ovu godinu svim prisutnima.
Predstavnici Fondacije boravili su u Rijeci povodom razrade projekta LAB for European Project Making. Sastanku su prisustvovali i predstavnici projekata Matera 2019, Plovdiv 2019, Temišvar 2021 i Elefsina 2021. Projekat ima za cilj osposobljavanje i edukaciju mladih producenata i njihovo umrežavanje na evropskom nivou. Glavni nosioci projekta će biti Rijeka 2020, Temišvar 2021 i Novi Sad 2021. Ovo je i jedan od najvažnijih dogovorenih zajedničkih programa edukacije kroz koju će proći najmanje 30 novih kulturnih menadžera koje će obučavati desetak najznačajnijih evropskih stručnjaka iz oblasti kulturnog menadžmenta, marketinga i komunikacije.
Početkom aprila na Petrovaradinskoj tvrđavi, organizovana je prezentacija programa Plants – Artists in Residence, koji se nalazi u okviru projekta EPK. Prezentaciji su prisustvovali i Petr Šimon, menadžer za saradnju umetnika i Berenika Nikodemska, rukovodilac rezidencijalnog programa Vroclav 2016. Konferencija je okupila oko 60 umetnika i predstavnika kulturnog sektora u Novom Sadu, koji su izrazili spremnost za uključivanje u projekat i povezivanje sa našim timom. Sektor za međunarodnu saradnju aktivnosti u oblasti rezidencijalnih programa podredio je jačanju lokalnih kapaciteta, odnosno pružanju finansijske i ekspertske pomoći lokalnim organizacijama koje imaju iskustvo u realizaciji rezidencijalnih programa. Ove aktivnosti se realizuju sa idejom postizanja samoodrživosti i nastavka rada na realizaciji rezidencijalnih programa i nakon 2021. godine. Radni sastanak je okupio je predstavnike organizacija koje se bave i/ili imaju iskustva sa realizacijom rezidencijalnih programa: Kulturanova, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Galerija Bel Art, ŠOSO Milan Petrović, Art boks, ULUV i Kulturni centar Novog Sada, a ostvarena je i komunikacija sa NVO Kuda.org i Balkankult, koje su takođe izrazile spremnost da, u određenoj meri, učestvuju u realizaciji projekta.
Kako bi se uspostavila saradnja i predstavili planovi za ovu godinu, pripremljena je prezentacija za klaster EUNIC Srbija, koji čine kulturni i jezički međunarodni centri. Na sastanku je prisustvovalo osam predstavnika iz Austrijskog kulturnog foruma, Francuskog instituta u Srbiji, Gete instituta u Beogradu i Ambasade Švedske u Beogradu. Tom prilikom načelno je dogovorena saradnja i predstavljeni su projekti koji bi bili zanimljivi za međunarodnu saradnju. Akcenat je stavljen na program razmene umetnika Plants A.i.R. Nakon sastanka gosti iz EUNIC-a Srbija, u pratnji članova Fondacije, obišli su prostor Kineske četvrti gde je u planu da se izgradi svojevrsni omladinski i kreativni centar u ovom delu Evrope pod nazivom Youth Creative Polis.
Predstavnici Fondacije boravili su početkom aprila u Sankt Peltenu i Lincu, na poziv i u organizaciji Ministarstva za kulturu Donje Austrije i održali sastanke sa predstavnicima 10 kulturnih ustanova. Projekat Novi Sad 2021 prezentovan je i u Pečuju tokom panela posvećenom ekspertizi i iskustvima pređašnjih Evropskih prestonica kulture. Direkor Fondacije je sa saradnicima prisustvovao proslavi Dana grada Banjaluke, koji planira da se kandiduje za EPK 2024. godine, i tom prilikom se susreli sa predstavnicima kulturne scene Banjaluke kako bi preneli iskustva Novog Sada na putu ka osvajanju titule.
Tokom ovog perioda, stručni timovi Sektora za međunarodnu saradnju i EU fondove učestvovali su u povezivanju, komunikaciji i podnošenju aplikacija za pet međunarodnih projekata, između ostalog, posvećenih zaštiti kulturnog nasleđa, direktnom uključivanju građana u rešavanje socijalnih problema u gradu, izgradnji i koordinaciji kreativnih klastera za kreativne industrije uz reku Dunav.
Svakako je važno napomenuti da su tokom marta i aprila brojni gosti iz inostranstva boravili u Novom Sadu i održali niz sastanaka sa članovima tima projekta Novi Sad 2021 i drugim novosadskim umetnicima i organizacijama i ustanovama kulture. Među njima su strani konsultanti Marton Meheš, Petr Šimon, Berenika Nikodemska i Kristijan Potiron. Stefan Stojanov, zamenik gradonačelnika Plovdiva i jedan od lidera projekta Plovdiv 2019, posetio je Novi Sad i tom prilikom dogovorena realizacija zajedničkog projekta pet gradova EPK iz centralne i istočne Evrope, sa idejom pružanja podrške evrointegracijama Srbije tokom EXIT festivala. Rukovodilac sektora za kulturu Velingtona, grada na Novom Zelandu, Tanja Petković Jeremić, posetila je Novi Sad kako bi se upoznala sa projektom Novi Sad 2021 i razgovarala o mogućnostima za buduću saradnju.

Ostavite odgovor