Аудио-визуелни спектакл на отварању нове фасаде Галерије Матице српске

Објављено у категорији: Вести

Завршетак радова на обнови фасаде и почетак обележавања јубилеја 170 година постојања Галерије Матице српске биће обележени свечаношћу са специјалном светлосном пројекцијом на Тргу галерија, у четвртак, 1. јуна, са почетком у 20:21 сат. Програм свечаности припремљен је у сарадњи с Академијом уметности у Новом Саду и обухватиће уметничку светлосну пројекцију на обновљеној фасади, уз извођење музичких композиција студената Академије.
Пројекција је рад аутора професора Срђана Радаковића и акцентује двадесете и тридесете године XX века, правећи спону између филмске активности ликовних уметника у Европи са зачетком уметничких активности у оквиру Музеја Матице српске.
Фондација „Нови Сад 2021“ је у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду и Галеријом Матице српске подржала реализацију свечаности будући да она преферира основне програмске тежње, међу којима су излазак културе и уметности изван установа, увођење савремених технологија и трендова у рад институција и интерактивни однос с публиком.
У овој првој години Фондација „Нови Сад 2021“ реализује пројекте који су концепцијски део програмског моста Нада чије су теме људски и просторни капацитети. Поред светлосне пројекције која ће бити пројектована на фасади Галерије испред обновљене Галерије Матице српске биће постављене две новоизливене скулптуре. Изношењем уметничких дела у простор испред Галерије направљен је искорак ка публици и скулптурама у јавном простору указано на уметничке вредности које се чувају у згради. Истовремено, то је први корак Новог Сада, као Европске престонице културе 2021 ка циљу којем тежи, а то је освајање Трга галерија и формирању Парка скулптура у оквиру зелене површине испред Галерије.
У години обележавања свога јубилеја – 170 година од оснивања – Галерија Матице српске завршава адаптацију зграде у којој се налази од 1958. године, а која од тада није свеобухватно обнављана. Након само шест месеци интензивног рада на реконструкцији фасаде, галеријски простор је поново доступан јавности, а фасада је добила своје ново рухо и прву декоративну расвету. Овај последњи корак, којим се заокружују вишегодишњи радови на уређењу зграде Галерије, уследио је после адаптације сутерена, увођења савременог противпожарног система и проширења просторних капацитета за депое и конзерваторске радионице 2015. године и замене кровног покривача и уређења депоа на трећем спрату током 2016. године. Обновом фасаде крунисан је десетогодишњи рад на реконструкцији и модернизацији зграде и трансформацији установе. Истовремено, простор Галерије је, уградњом лифта на спољном степеништу, постао доступан особама с инвалидитетом, чиме је употпуњена прошлогодишња уградња лифта за посетиоце у унутрашњости зграде.

Оставите одговор