Budući arheološki park predstaviće bogato kulturno-istorijsko nasleđe Novog Sada

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Projekat Evropska prestonica kulture, kako je zamišljeno prilikom kandidature, trebalo bi da Novom Sadu i Novosađanima donese jednu novu viziju i nadu, novu energiju i saznanje da Novi Sad ima kulturni i kreaitvni potencijal, koji je lako ostvariv ukoliko su svi akteri okupljeni oko zajedničkog cilja koji donosi korist svima nama. Ovi nematerijalni benefiti stvaraju potpuno novu vrednost, jedinstveni zamajac – koji se teško pokreće, ali jednom pokrenut više ne staje – koji rezultira saznanjem da kultura nije nepotreban trošak, na osnovu kojeg kultura postaje prioritet i nova strategija razvoja grada.

Još jedna potvrda da ta osnovna ideja Evropske prestonice kulture ima uporišta je i najava da će u Novom Sadu, u naselju Sajlovo, početi gradnja arheološkog parka u kojem će biti izloženi dokazi da život na teritoriji Novog Sada datira još od 5.000 godina pre nove ere. Namera je da taj arheološki park objedini izutetna arheološka otrkića koja predstavljaju bogato kulturno-istorijsko nasleđe Novog Sada.

Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, u izjavi za RTV Vojvodine najavljuje da bi budući arheološki park na Sajlovu bio finansiran u okviru projekta afirmacije kulturno-istorijskog identiteta grada Novog Sada, a u vezi sa Evropskom prestonicom kulture, a sredstva bi bila obezbeđena „od strane Grada i, verovatno, uz podršku pokrajine i republike“.

Kako se očekuje, arheološki parka na Sajlovu, kao svojevrstan kulturno-istoriski objekat trebalo bi, najpre, da ima obrazovnu svrhu, ali se očekuje i da postane važan turistički segment sa kojim bi se ponosio Grad Novi Sad. Ukoliko se ispune planovi izgradnja arheološkog parka na Sajlovu trebalo bi da počne 2019. godine, a prostiraće se na 11,8 hektara u blizini auto-puta ali i tek nekoliko kilometara od užeg centra Novog Sada.

Inače do ovih arheloškoh otkrića došlo se prilikom izgradnje treće deonice Bulevara Evrope, a iskopine se čuvaju na bezbednom mestu, prenosi RTV Vojvodina.

Ostavite odgovor