Анри де Тулуз-Лотрек у Европској престоници културе

Објављено у категорији: Вести

Од среде 3. јула, па све до 20. јула културна станица Свилара биће дом изложбе једног од најзначајнијих представника импресионизма, Анрија де Тулуза Лотрека. Изложба се отвара симболично, у 20:21 час, уз организовано стручно вођење кустоса из Галерије Матице српске, а улаз је бесплатан.


Изложба више од 20 плаката светски познатог сликара, графичара и илустратора затвориће четврту програмску платформу „Тврђава мира“ коју је покренуо „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

У наредне три недеље, Свилара ће одисати духом Француске са краја 19. века, односно периодом у ком је живео и стварао Лотрек, јер ће бити организовани и други културни садржаји, тематски у складу са изложбом. До Француске одвешће нас седма уметност, кроз пројекцију бројних филмова, међу којима је и документарни филм о Тулуз-Лотреку. Музички, Француску из Лотрековог доба, дочараће „French jazz“ бенд чији је наступ заказан за 9. јул у 20.30 часова.

Лотрек је стекао славу као један од првих уметника који се бавио плакатом, као једним видом рекламе, а најпознатији међу њима је плакат за Мулен Руж. Стога ће у културној станици Свилара бити одржано и предавање професора са Академије уметности у Новом Саду, на тему плаката, као средства изражавања и промоције културних програма.

Поред изложбе, филмова, концерата и предавања, посетиоци ће имати прилике да дегустирају пића карактеристична за крај 19. века у Француској.

Анри де Тулуз-Лотрек рођен је 24. новембра 1864. а умро је 9. септембра 1901. године. Уметник који је својевремено био несхваћен, имао је суров став, како према свом изгледу, јер је био патуљастог раста, тако и према изгледу других. У својим радовима није трагао за лепотом, већ за истином, па је тако своје моделе представљао реално, а некад је чак настојао да на делу буду ружније него што јесу.

Лотрека карактерише боемски живот, а иако је био из богате породице, бежао је од елите и наметнутих правила грофовског живота, проводио је дане са „обичним“ светом, проналазећи уточиште у кабареима.

Ипак, у свом тешком животу, успео је да направи револуцију у уметности и храбро унесе нешто потпуно ново у француско сликарство, што је за његове савременике било непојмљиво.

Анри де Тулуз-Лотрек – треће је велико име из света уметности чија су дела Новосађани имали прилику да виде у оквиру програмске платформе „Тврђава мира“ од 7. јуна до 7. јула, а све у циљу припреме Новог Сада за 2021. када ће град бити центар европске културе.

Оставите одговор