Al Jazeera Balkans: Kulturom do razvoja grada

Објављено у категорији: Вести

Najznačajniji elektronski i štampani mediji u zemlji i okruženju, kao i šrom Evrope, preneli su informaciju o proglašenju Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Jedan od poslednjih priloga u nizu, koji govori o potencijalima koje nosi ova prestižna titula, pripremila je televizija Al Jazeera Balkans.

U prilogu novinara Dušana Hadži Nikolića na najbolji način predstavljeno je kako kulturom stići do razvoja grada.

Naime, kako je za televiziju Al Jazeera Balkans izjavio predsednik projekta „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković, poslednjih 20-ak godina titulu Evropska prestonica kulture dobijaju upravo gradovi koji zaista žele to da postanu, koji time zapravo sebe transfomišu i pokreću kroz potpuno novi koncept razvoja.

– Grad se ne pokreće kroz ekonomiju i privredu, nego je u fokusu kultura koja utiče i na ekonomiju i na privredu i na političku i na kulturnu transformaciju i na taj način, kroz kulturu, Grad dobija tu potrebnu promenu – izjavio je Milenković i naglasio da upravo u tom smislu Novi Sad jeste dobro mesto i izrazio uverunje da će ta titula biti dobar iskorak za Novi Sad u svakom smislu.

Da novi razvojni koncept, odnosno da kultura i kulturne manifestacije mogu biti pokretač privrednog razvoja zajednice na najbolji način svedoči muzički festival EXIT. Jedan od najboljih muzičkih festivala u Evropi godinama u Novi Sad privlači desetine hiljada posetilaca iz zemlje, regiona i celog sveta i svi oni višestruko više „vrate“ u budžet Grada nego što se izdvoji za organizaciju EXIT-a.

Kompletnu priču o Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture 2021. godine iz ugla televizije Al Jazeera Balkans pogledajte u prilogu.

Оставите одговор