60 godina Galerije Matice srpske na Trgu galerija

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Galerija Matice srpske u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021” proslavlja jubilej – 60 godina Galerije Matice srpske u zgradi na Trgu galerija.

U petak, 1. juna 2018. godine, od 18.30 do 22.00 sata, ispred galerije će biti upriličen program kojim želimo da ukažemo na Trg galerija kao važnu kulturnu tačku grada i značaj Galerije Matice srpske koja je za javnost otvorena od 1. juna 1958. godine. Upravo na taj dan biće prikazana prva postavka u okviru projekta koji ima za cilj prostorno uređenje parka i kreiranje novog javno-umetničkog prostora u kojem bi se izlagala vajarska dela domaćih i stranih umetnika.

Program počinje izvođenjem opere za decu Priča duga o četiri druga u 18.30 sati, potom nastupa hor „Zvončići”, a zatim sledi otvaranje tri izložbe: izložbe radova dece iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” Umetnički vremeplov, izložbe učenika Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput” Od kopije do originala, kao i izložbe studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Novi Trg galerija.

Simbolično u 20.21 sat biće svečano otkrivene skulpture iz kolekcija Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Likovne galerije Poklon-zbirke Rajka Mamuzića koje će ove godine biti izlivene u bronzi i postavljene kao prve skulpture u budućem Parku skulptura na Trgu galerija.

Zahvaljujući tituli Novog Sada Evropske prestonice kulture 2021, u narednih nekoliko godina park i plato na Trgu galerija dobiće nove sadržaje, a kroz projekat „Park skulptura” lokacija postaje novo mesto za uživanje u kulturi i kvalitetnom slobodnom vremenu.

Program događaja

18.30 sati – Opera za decu Priča duga o četiri druga

19.15 sati – Hor „Zvončići”

19.30 sati – Umetnički vremeplov – izložba dečjih radova

                      Od kopije do originala – izložba učenika Srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput”

                      Novi Trg galerija – izložba studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka

20.00 sati – koncert sastava Jazz Combinat i koktel

20.21 sat – svečano otkrivanje vajarskih dela za Park skulptura

 

Ostavite odgovor