60 година Галерије Матице српске на Тргу галерија

Објављено у категорији: Вести

Галерија Матице српске у сaрадњи са Фондацијом „Нови Сад 2021” прославља јубилеј – 60 година Галерије Матице српске у згради на Тргу галерија.

У петак, 1. јуна 2018. године, од 18.30 до 22.00 сата, испред галерије ће бити уприличен програм којим желимо да укажемо на Трг галерија као важну културну тачку града и значај Галерије Матице српске која је за јавност отворена од 1. јуна 1958. године. Управо на тај дан биће приказана прва поставка у оквиру пројекта који има за циљ просторно уређење парка и креирање новог јавно-уметничког простора у којем би се излагала вајарска дела домаћих и страних уметника.

Програм почиње извођењем опере за децу Прича дуга о четири друга у 18.30 сати, потом наступа хор „Звончићи”, а затим следи отварање три изложбе: изложбе радова деце из Предшколске установе „Радосно детињство” Уметнички времеплов, изложбе ученика Средње школе за дизајн „Богдан Шупут” Од копије до оригинала, као и изложбе студената Департмана за архитектуру и урбанизам Нови Трг галерија.

Симболично у 20.21 сат биће свечано откривене скулптуре из колекција Галерије Матице српске, Спомен-збирке Павла Бељанског и Ликовне галерије Поклон-збирке Рајка Мамузића које ће ове године бити изливене у бронзи и постављене као прве скулптуре у будућем Парку скулптура на Тргу галерија.

Захваљујући титули Новог Сада Европске престонице културе 2021, у наредних неколико година парк и плато на Тргу галерија добиће нове садржаје, а кроз пројекат „Парк скулптура” локација постаје ново место за уживање у култури и квалитетном слободном времену.

Програм догађаја

18.30 сати – Опера за децу Прича дуга о четири друга

19.15 сати – Хор „Звончићи”

19.30 сати – Уметнички времеплов – изложба дечјих радова

                      Од копије до оригинала – изложба ученика Средње школе за дизајн „Богдан Шупут”

                      Нови Трг галерија – изложба студената Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука

20.00 сати – концерт састава Jazz Combinat и коктел

20.21 сат – свечано откривање вајарских дела за Парк скулптура

 

Оставите одговор