2021 kutija podrške kandidaturi Novog Sada za projekat Novi Sad 2021

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Novosađani su prethodnih dana u Merkator centru imali mogućnost da daju svoj doprinos kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture. Oni su na ukupno 2021 kutiji na kojim je grafički predstavljen vizuelni identitet kandidature pronalazili i flomasterima označavali pojmove vezane za projekat Novi Sad 2021, kao i sam grad Novi Sad.

U ovoj akciji prednjačili su oni najmlađi koji su crtkali, zaokruživali slova i pisali poruke poput: “Novi Sad najlepši grad, najbolji ljudi!”, “Novi Sad, grad za sve ljude”, potpisivali se, podvlačili četiri “mosta” kandidature, Nada, Duga, Sloboda i Novi i još jednom pokazali da je Novi Sad jedinstven po svojim blagim i dobronamernim žiteljima vedrog duha.

Kulturu jednog grada ne čine samo institucije, zgrade i istorija, već pre svega – ljudi, a učestvovanjem i podrškom građana kandidaturi za Evropsku prestonicu kuture, Novosađani su ovo još jednom dokazali.

Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. Novi Sad 2021, kao platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada, ima za cilj da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja za koje se projekat Novi Sad 2021 zalaže.

Ostavite odgovor