2021 кутија подршке кандидатури Новог Сада за пројекат Нови Сад 2021

Објављено у категорији: Вести

Новосађани су претходних дана у Меркатор центру имали могућност да дају свој допринос кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе. Они су на укупно 2021 кутији на којим је графички представљен визуелни идентитет кандидатуре проналазили и фломастерима означавали појмове везане за пројекат Нови Сад 2021, као и сам град Нови Сад.

У овој акцији предњачили су они најмлађи који су црткали, заокруживали слова и писали поруке попут: “Нови Сад најлепши град, најбољи људи!”, “Нови Сад, град за све људе”, потписивали се, подвлачили четири “моста” кандидатуре, Нада, Дуга, Слобода и Нови и још једном показали да је Нови Сад јединствен по својим благим и добронамерним житељима ведрог духа.

Културу једног града не чине само институције, зграде и историја, већ пре свега – људи, а учествовањем и подршком грађана кандидатури за Европску престоницу кутуре, Новосађани су ово још једном доказали.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства. Нови Сад 2021, као платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада, има за циљ да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја за које се пројекат Нови Сад 2021 залаже.

Оставите одговор