Шетње кроз наслеђе откривају Музеј зеца у Петроварадину

Објављено у категорији: Вести

Шта симболише Музеј зеца? Шта га издваја у односу на друге поставке и музеје? Зашто је и како ангажовани уметник и културни радник Никола Џафо искористио зеца за представљање шире слике живота и друштва? 

То ће све открити Шетње кроз Музеј зеца, од којих је прва заказана за суботу, 20. јул са почетком у 17 часова. Улаз је слободан.

Кратак увод у историју дела Петроварадина у ком се налази Музеј зеца (Косте Нађа 30), обилазак музеја и представљање збирке, дегустација зечијег вина и зечијих колача, све ће то бити на располагању посетиоцима како ове суботе, тако и наредне две, 27. јула и 3. августа, када ће такође бити организоване својеврсне Шетње кроз Музеј зеца.

Кроз симбол зеца колекција говори о уметности, развијању еколошке свести, друштвеном ангажману, чиме указује на све мане и болести друштва.

У оквиру Шетњи такође ће бити речи о важности приватних колекција и приватним музејима, као и њиховим туристичким и културним потенцијалима.

Музеј зеца је уметнички пројекат Николе Џафа на ком ради скоро две деценије, са циљем настанка приватног музеја, који још увек, према Закону, није могуће основати. Колекција тренутно броји око две хиљаде предмета, али ће бити изложен само један њен део.

Прва ретроспектива Џафовог пројекта представљена је још 2011. у Музеју савремене уметности Војводине, а први пут Музеј излази у јавност 2. септембра 2006. на 12. бијеналу уметности у Панчеву.

Шетње кроз Музеј зеца део су пројекта „Шетње кроз наслеђе“ иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Основни циљ пројекта „Шетње кроз наслеђе“ је подстицање грађана да се укључе у очување културног наслеђа кроз савремене начине интерпретације личних сећања и доживљаја.

У оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе”, од 28. јануара, када је конкурс отворен, до 21. фебруара када је затворен, пристигле су 32 пријаве, а одабрано је 11 пројеката новосадских удружења који ће имати прилику да на другачији начин испричају причу о делу града који је посебно значајан, као и да допринесу откривању нових тајни нашег града.

Оставите одговор