Filharmonija mladih – muzička priča o kojoj se priča

Objavljeno u kategoriji: Vesti, Nova godina 2018

Novi Sad, nakon više decenija, ponovo ima Filharmoniju mladih. Kroz koncept muzike kao univerzalnog jezika, ideja Filharmonije je da okuplja mlade muzičare i omogući im da stasavaju uz iskusne, poznate lokalne, regionalne i internacionalne muzičke stvaraoce. Kako je muzika i jezik dijaloga, u osnovi Filharmonije mladih je i priča o inkluziji dece i mladih koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Nova Filharmonija mladih prvi nastup zabeležila je 13. januara u sklopu proslave Dočeka 7526. godine u organizaciji Fondacije „Novi Sad 2021“. Ovim novogodišnjim koncertom u Sinagogi pokrenuta je nova gradska muzička priča.

O Filharmoniji mladih, njenom konceptu i ciljevima, iskreno, od srca, govori Marko Miletić, Umetnički rukovodilac Filharmonije mladih i Umetnički rukovodilac orkestra „Kamerata Akademika“.

 

Šta je osnovni koncept Filharmonije mladih?

Ideja Filharmonije mladih je da okupi mlade i talentovane muzičare, pre svega iz srednjih i nižih muzičkih škola, ali i studente muzičkih akademija, kako bi što pre krenuli sa sticanjem iskustva sviranja u simfonijskom orkestru. To je i sjajna prilika, za  naše najtalentovanije mlade muzičare da nastupe kao solisti ispred simfonijskog orkestra.

 

Kada ste počeli sa selekcijom članova? Da li su Vaša očekivanja ispunjena kada je odziv mladih u pitanju?

Sa selekcijom članova Filharmonije mladih, krenuli smo pred Novu godinu, a broj mladih muzičara koji su učestvovali u projektu nadmašio je i najoptimističnija očekivanja. Naš početni cilj bio je simbolično – 21 muzičar, no, svedoci smo izvanrednog koncerta u izvođenju 65-oro mladih i talentovanih muzičara (u najvećoj meri to su učenici Muzičke škole „Isidor  Bajić“), što zapravo najbolje govori o njihovoj motivaciji, odnosno želji i posvećenosti da se na pravi način bave muzikom.

 

Koji su bili kriterijumi za odabir članova? Da li je postojao neki okvirni profil prilikom selekcije članova?

Osnovni kriterijum za odabir članova bila je njihova sposobnost da uspešno savladaju program, kao i motivisanost i marljivost koju su pokazali u dosadašnjem bavljenju muzikom.

 

Filharmonija mladih je i muzička priča i priča o inkluziji. Možete li nam reći nešto više o ovom aspektu?

Muzika, odnosno umetnost, jedinstvena je priča koja od davnina nadopunjuje i oplemenjuje čoveka. Sa te strane, inkluzija je samo ideja koja se nastavlja i zaokružuje takav vrednosni princip. U ovom slučaju, a na našu veliku radost, u ovaj projekat uključili smo i decu iz prihvatnog centra „Principovac“ iz Šida, koja dolaze iz Avganistana, Iraka, Irana, Sirije, Somalije i koja su ovoga puta imala  priliku da uživaju u muziciranju svojih vršnjaka, no, naš krajnji cilj je da ih i aktivno uključimo u rad ovog orkestra. Sa sigurnošću mogu reći da će ovaj projekat tek tada doživeti celoviti uspeh.

Koncertom „Put oko sveta“, uspeli smo da predstavimo dela najvećih svetskih kompozitora, i da muzikom kao univerzalnim jezikom sveta povežemo decu kao najdragoceniji resurs naše budućnosti. Ujedno, to je i najbolji način da se mladima pruži šansa i prostor u okruženju koje može iznedriti pozitivne promene u društvu, jer ukoliko probudimo pažnju bar još jednog deteta da se otisne u svet muzike, sasvim smo sigurni da će to dete koračati ispravnim putem. Sa te strane, za nas bi bila izuzetna čast da naši dragi gosti postanu ravnopravni učesnici na koncertima klasične muzike, te da ih za period boravka u Srbiji veže jedna lepa muzička priča. I, ukoliko bi me neko upitao šta je to na čemu bi trebalo da počiva strategija Evropske prestonice kulture, odnosno gde bi se nalazio njen centar, onda bi moj odgovor upravo bio ovaj koncept, zbog njegovog višestrukog značaja za ovu decu koja na divan način oblikuju muziku, koja u isto vreme oblikuje i njih same. 

 

Ljubav prema muzici i posvećenost/istrajnost važna su osnova za postajanje uspešnim muzičarima. Koje osnovne vrednosti negujete u radu sa mladima u okviru Filharmonije?

 U muzici, baš kao i u svakoj drugoj profesiji, nemoguće je načiniti pomak ukoliko ne postoje te dve važne osobine, koju povlači istinska ljubav prema muzici koju smo odabrali kao svoj poziv, i za koju, u dubini sebe, osećamo da je dar koji je potrebno negovati. S te strane, svakog člana orkestra odlikuje marljiv rad, kako na probama, tako i van proba, jer ono što oni sada već znaju – a što je preduslov da sutra budu reprezentativni članovi velikih profesionalnih orkestara, jeste činjenica da na probu moraju doći spremni. Naravno, shodno svom cilju, svako od njih, sam će odabrati koliko će vremena i truda posvetiti usavršavanju, ali sasvim je sigurno da će članovi Filharmonije mladih poneti jedno značajno iskustvo, koje im sigurno može osnažiti samopouzdanje i pripremiti ih za neke druge, jednako važne projekte. Njihova snaga leži u zajedništvu, zbog čega je neizmerno važno da u svakom trenutku vode računa jedni o drugima, a najbolji način da pokažu odgovornost u tom smislu, ponovo nas vraća na marljiv rad i dobru pripremljenost. Upravo zato, veliko je zadovoljstvo imati ovako talentovanu decu, koja su i sama svesna značaja ovih vrednosti, i koja se upravo iz tih razloga predstavljaju Filharmoniju mladih, zbog čega ih već sada možemo smatrati profesionalcima.

 

Kao profesionalni muzičar učestvovali ste u programu kada je Maribor 2012. godine bio Evropska prestonica kulture. Kakve utiske nosite iz Slovenije? Možete li povući paralelu između Maribora tadašnje i Novog Sada kao buduće Evropske prestonice kulture, kada je muzika kao činilac programa u pitanju?

Sa svojim orkestrom „Kamerata Akademika“, gostovao sam u Mariboru 2012. godine, u godini kada je  Maribor bio prestonica kulture. Iz onoga što sam za to kratko vreme doživeo (i čuo od svojih kolega koji su tamo proveli više vremena od mene) rekao bih da je Maribor bio veoma uspešan u organizaciji programa, i da bi  njihova iskustva sigurno bila dragocena. Uprkos tome, smatram da je Novi Sad u prednosti, pre svega zbog vremenske distance, jer tehnologija napreduje neverovatnom brzinom, pa smo mi sada u prilici da koristimo tu prednost u prezentaciji kulturnih sadržaja. Do 2021. godine imamo još dosta vremena da se dobro pripremimo, a doček 7526. godine dokazao je da smo na najboljem putu istinske Evropske prestonice kulture.

Kada je klasična muzika u  pitanju, ono što znam jeste da  Maribor ima Operski orkestar, a tih godina kada su izabrani za prestonicu kulture, osnovali su i Omladinski orkestar MIO, dok Novi Sad ima Vojvođansku filharmoniju, Operski orkestar Srpskog narodnog pozorišta, kamerni ansambl u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu „Kamerata Akademika“, a sada i Filharmoniju mladih. Kada je u pitanju festivalska scena, Maribor ima jak festival klasične muzike, dok Novi Sad predstavlja NOMUS, a od prošle godine i NEO (NEklasični festival klasične muzike). Kada su drugi muzički žanrovi u pitanju, nisam siguran kakva je ponuda u Mariboru, ali je sasvim jasno da Novi Sad sa festivalom Egzit, Novosadskim džez festivalom, Festivalom uličnih svirača, Koncertom godine i nizom drugih muzičkih praznika, uživa takvu reputaciju kao retko koji grad u Evropi. Uostalom, upravo zato je iz godine u godinu i sve vreći broj turista iz regiona, među kojima veliki broj onih iz Slovenije. Nadam se da će se ta cifra iznova povećavati, i to će sasvim sigurno biti najbolji pokazatelj rezultata koje smo zajedničkim naporima napravili kada je u pitanju strategija Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

 

Ostavite odgovor