Филмски фестивал „21114“ први у низу финална „Четири културна догађаја“

Објављено у категорији: Вести

Коначан избор за Европску престоницу културе 2021. године све је ближи, а у финалу се налази и Нови Сад. После више него успешно одржана „Четири културна догођаја“ током лета, на којима су предстваљена четири „моста“ која симболизују програмски концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе који се састоји из четири области под заједничким називом „За нове мостове“, екипа пројекта „Нови Сад 2021“ припремила је нова, финална „Четири културна догађаја“.

У циљу децентрализације културне понуде, која иначе предстваљаи део Стратегије културног развоја града која би требало да буде усвојена на предстојећој седници Скупштине Града Новог Сада, а која је и предуслов за каднидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године, удружење „Ново културно насеље“ приредило је протеклог викенда други по реду филмски фестивал под називом „21114“. Две локације на Новом насељубиле су позорница на којима су представљени репрезентативни филмови домаће продукције, као и међународни фестивал филмова који мења перспективу погледа на живот и свет око нас и говори о љубави, пријатељствима, породици, дилемама „Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм“ и „Филмски фронт“међународни фестивал кратког метра који афирмише младе филмске ауторе и независне продукције. Публика је имала прилику да, између осталог, види и нова остварења Мирјане Карановић „Добра жена“ и Николе Љуце „Влажност“.

Наравно, Филмски фестивал “21114” удружења Ново културно насеље била је идеална прилика да се још једном промовише „мост“ Нада, као један од четири дела програмског концепта посвећен културним капацитетима и јавним просторима.
Концепт кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе под слоганом „За нове мостове“ биће промовисанса још три културна догађаја која ће представити преостала три „моста“. Од 29. августа до 15. септембра Галерија Бел Арт је домаћин Међународног фестивала савремене уметности „Дунавски дијалози“ с темом „Уметност у окружењу глобалне несигурности“. Регионална књижевна конференција „Book Talk“ биће приређена у Спомен-збирци Павла Бељанског 1. и 2. септембра. Потом ће од 2. септембра до 14. октобра у Музеју савремене уметности Војводине у организацији British Councila, Музеја савремене уметности Војводине и лондонске галерије Пол Столпербити одржана изложба “Нова религија” Дејмијена Херста.

Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, спојили људи из различитих европских земаља и упознале друге културе.

Оставите одговор