Filmski festival „21114“ prvi u nizu finalna „Četiri kulturna događaja“

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Konačan izbor za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine sve je bliži, a u finalu se nalazi i Novi Sad. Posle više nego uspešno održana „Četiri kulturna dogođaja“ tokom leta, na kojima su predstvaljena četiri „mosta“ koja simbolizuju programski koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture koji se sastoji iz četiri oblasti pod zajedničkim nazivom „Za nove mostove“, ekipa projekta „Novi Sad 2021“ pripremila je nova, finalna „Četiri kulturna događaja“.

U cilju decentralizacije kulturne ponude, koja inače predstvaljai deo Strategije kulturnog razvoja grada koja bi trebalo da bude usvojena na predstojećoj sednici Skupštine Grada Novog Sada, a koja je i preduslov za kadnidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, udruženje „Novo kulturno naselje“ priredilo je proteklog vikenda drugi po redu filmski festival pod nazivom „21114“. Dve lokacije na Novom naseljubile su pozornica na kojima su predstavljeni reprezentativni filmovi domaće produkcije, kao i međunarodni festival filmova koji menja perspektivu pogleda na život i svet oko nas i govori o ljubavi, prijateljstvima, porodici, dilemama „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“ i „Filmski front“međunarodni festival kratkog metra koji afirmiše mlade filmske autore i nezavisne produkcije. Publika je imala priliku da, između ostalog, vidi i nova ostvarenja Mirjane Karanović „Dobra žena“ i Nikole Ljuce „Vlažnost“.

Naravno, Filmski festival “21114” udruženja Novo kulturno naselje bila je idealna prilika da se još jednom promoviše „most“ Nada, kao jedan od četiri dela programskog koncepta posvećen kulturnim kapacitetima i javnim prostorima.
Koncept kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture pod sloganom „Za nove mostove“ biće promovisansa još tri kulturna događaja koja će predstaviti preostala tri „mosta“. Od 29. avgusta do 15. septembra Galerija Bel Art je domaćin Međunarodnog festivala savremene umetnosti „Dunavski dijalozi“ s temom „Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti“. Regionalna književna konferencija „Book Talk“ biće priređena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 1. i 2. septembra. Potom će od 2. septembra do 14. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u organizaciji British Councila, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i londonske galerije Pol Stolperbiti održana izložba “Nova religija” Dejmijena Hersta.

Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja i upoznale druge kulture.

Ostavite odgovor