Uroš Đurić o Vorholu: Zbog velikog interesovanja još dva stručna vođenja kroz izložbu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Zanimljivom pričom, uz mnoštvo manje poznatih detalja, koje nećemo pronaći na internetu ili u knjigama, mulitmedijalni umetnik Uroš Đurić, na svojstven način dočarao je život i rad začetnika pop-arta, Endi Vorhola, u prepunoj Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29). Zbog takvog interesovanja, zakazana su još dva stručna vođenja kroz izložbu „Andy Warloh“ 24. juna od 19 i od 21 čas. Ulaz je besplatan.

Stručno vođenje kroz izložbu „Andy Warhol“ organizovano je u okviru programske platforme „Tvrđava mira“ iza koje stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Izložba će biti otvorena do 25. juna.

Uroš je prisutne zaintrigirao, a po komentarima koji su usledili nakon predavanja, i oduševio detaljima iz Vorholovog života, od emigracije njegovih roditelja iz Slovačke u Ameriku, njihovog prilagođavanja u Njujorku, opšteg društvenog stanja u to vreme, diskriminacije, siromaštva, do njegove saradnje i odnosa sa mnogim svetskim imena, poput Lou Rida.

U skladu sa Vorholovim načinom života i idejama i Uroševa interpretacija bila nestandardna i približila je Vorhola kao običnog, a opet genijalnog čoveka, kojeg je, kako je i sam Uroš rekao u toku predavanja „sam bog poslao“.
„To je čovek koji nije pravio razliku između Mao Ce Tunga i Kembelove supe. Njemu je iz čista mira došlo da snima filmove, kupio je kameru i počeo da ih snima“ priča Uroš o Vorholovoj revoluciji u umetnosti i kaže da je Vorhol među prvim ličnostima koji su raskinuli sa granicom između elitističke i popularne kulture, odnosno visoke i narodne umetnosti.

„Njegova aktuelnost se ogleda u tome što se mi kao društvo jako sporo menjamo. Mnogi aspekti društvenog stanja sada, isti su kao i u njegovo vreme. Moguće je, naravno, da nam se ponovo desi neki Vorhol. Videli smo i u istoriji da društvo može da nestane i ponovo da se razvije, isto tako i kultura i umetnost, ali za tako nešto je potrebno mnogo vremena“ rekao je Đurić.

Reakcije na predavanju bile su razne, od smeha, do iznenađenja, ali publika nije ostala ravnodušna i vrućine i gužva nikoga nisu sprečile da ostanu do kraja.

Zato će Novosađani ponovo imati prilike da „prođu“ kroz Vorholov život 24. juna u dva termina od 19 i od 21 čas u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29). Izložba obuhvata oko 40 Vorholovih napoznatijih dela.

„Tvrđava mira“ je četvrta programska platforma projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koja afirmiše Novi Sad kao simbol mira, zajedništva i tolerancije, a obuhvata više od 20 događaja – koncerata, izložbi, projekcija filmova, pozorišnih predstava koji šalju poruke mira.
Ceo program možete pronaći na linku  i na društvenim mrežama projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

Ostavite odgovor