Тео Продромидис о истраживањима, пројектима и очекивањима

Објављено у категорији: Вести

У Кино сали Музеја савремене уметности Војводине, у уторак 20. фебруара, грчки уметник Тео Продромидис представио је свој јединствени приступ уметности кроз разноврсан филмски опус. Присутни Новосађани су, такође, имали прилику да чују детаље о истраживању које уметник реализује у Новом Саду, а које се бави неформалним образовањем, мобилношћу, држављанством и анализом динамике и синагонизма парова и група.

Поводом боравка у Новом Саду, али и о личним утисцима о програмима резиденција попут овог, Тео Продромидис каже: „Резиденције су захтевне, у том смислу што се уметнику оставља ограничено време да одговори на много захтева. Кроз овакве програме јавља се изазов, тј. потреба да се све предрасуде, навике и устаљена понашања напусте, и истовремено прихвати и могућност неуспеха.“

Тео Продромидис, је вишеструко награђивани уметник чија мултимедијална пракса и остварења обухватају филм, инсталације и перформанс, савремене операције у архитектури, филозофски дискурс, авангарду, и осмишљавање позоришних техника.

Овај уметник окренуо се мултимедији осетивши друштвену потребу да остави допринос култури. У том смислу, град као престоницу културе види као прилику да се испуне очекивања: „Мислим да важност или корисност проглашења града Европском престоницом културе лежи у могућности да град укључи/мобилише најпре младе људе у креирање нових културних искустава. Надам се да ће их инспирисати да истражују град кроз истраживање сопственог колективног потенцијала.“

Резиденцијални програм „Plants AiR“ има за циљ мобилност уметника и актера у културним и креативним индустријама, овог пута реализован је у склопу пројекта RISK CHANGE (РИЗИКУЈ ПРОМЕНЕ) подржаног кроз програм ЕУ „Креативна Европа“, у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине.

Тео Продромидис, који ће у Новом Саду боравити укупно две недеље, један је од учесника у пројекту који у основи истражује социјално-политичке притиске условљене кретањем становништва, променом места боравка, миграцијама, егзилом и слично, кроз интердисциплинарне и интеркултуралне приступе.

RISK CHANGE пројекат има за циљ да произведе конкретне резултате: уметничке резиденције, нове/иновативне моделе, конференције, симпозијуме, радионице, отворене лабораторије, изложбе, студијске посете, веб платформу, апликацију за мобилни телефон, нове културне мреже, публикације, итд.

 

 

 

Оставите одговор