Светски дизајн у Новом Саду: У оквиру „Калеидоскопа културе“ две велике изложбе на Железничкој станици и у Еђшегу

Објављено у категорији: Вести

Две велике изложбе дизајна у Новом Саду у оквиру „Калеидоскопа културе“ почињу 17. септембра.
Један од водећих праваца – швајцарски дизајн оживеће простор Железничке станице, спајајући на тај начин несвакидашњи простор и програм, док ће изложба иновативног финског бити у простору савремене културне станице Еђшег.


Након Њујорка, Пекинга и Хонг Конга, Нови Сад има привилегију да буде домаћин једне од најзначајнијих изложби у области дизајна „Swiss style now“ која ће бити отворена у 20.21 час у холу Железничке станице и приказати савремене токове познатог швајцарског стила, као и необичне технике штампе и висококвалитетне материјале од којих су сачињени изложбени предмети.
Аутори изложбе, студио „Нео Нео“, Ерик Брехбул, Ноел Леу и Александер Токиловски из Швајцарске овом изложбом кроз преко 320 радова, које чине плакати, књиге, магазини, омоти за винил плоче и флајери, настоји да упозна публику са модерним швајцарским дизајном, док ће хол Железниче станице у Новом Саду постати јединствени „Дизајн павиљон”.
Зашто је и даље швајцарски дизајн омиљен међу стручњацима и по чему је препознатљив посетиоцима ће приближити један од наших најпознатијих графичких дизајнера – Славимир Стојановић Футро.
Изложба је реализована у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и ПДП конференције креативних медија, а биће отворена до 15. октобра.
Железничка станица биће место на ком ће бити представљен и пројекат победника 14. Прашког квадријенала Филипа Јовановског „Ова зграда говори истину“ који се бави проблемом јавних простора. Перформанс у оквиру тог пројекта биће изведен најпре 22. септембра у 12 сати, затим увече у 20 часова, а 23. и 24. септембра у три термина: од 12, 17 и 20 сати.

Изложбу „Иновативни фински дизајн“ отвара амбасадор Републике Финске


Како дизајн налази примену у комуникационим технологијама, бродоградњи, здравственој заштити, индустрији намештаја и многим другим областима? На који начин нове технологије условљавају дизајн? Одговоре на та и многа друга питања даје велика изложба „Иновативни фински дизајн“ која ће такође бити отворена 17. септембра, у 13 часова у културној станици Еђшег. За Финце дизајн представља начин решавања проблема, начин да се примене нове технике и технологије по којима су карактеристични и прилику за развој услуга и нових пословних могућности.
Аутор изложбе је Јарно Пелтонен, некадашњи директор Музеја дизајна у Хелсинкију који је овим путем желео да укаже на значај дизајна за Финце.
Изложбу ће свечано отворити амбасадор Републике Финске Кимо Лахдевирта.
Изложба чини део програма Недеља финске културе коју прате разноврсни програми, попут радионица за децу и књижевне вечери, што је јединствена прилика да се ближе упознамо не само са дизајном, већ и културом и начином живота Финске. Изложба се реализује у сарадњи Финске амбасаде и пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а биће отворена до 22. септембра.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Piano city Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи овде

Оставите одговор