Kulturne razmene kao nadgradnja kulture

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Početak 2018. godine Novom Sadu nosi zaista inspirativne priče iz domena kulture, odnosno dimenzije u kojoj razmena kulturnih kodova značajno doprinosi njenom razvoju. Upravo je ovo osnova programa razmena i rezidencijalnih programa koji se realizuju pod pokroviteljstvom Fondacije „Novi Sad 2021“, a u okviru različitih tipova saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Ovih dana u Novi Sad stiže Teo Prodromidis (Theo Prodromidis), vizuelni umetnik iz Grčke, inače prvi rezident za 2018. godinu koji dolazi u okviru programa međunarodnog projekta „Rizikuj promene (2016-2020)“. Projekat realizuje Muzej savremene umetnosti Vojvodine u saradnji sa rezidencijalnim programom „Plants AiR“ Fondacije „Novi Sad 2021“.

Ovaj grčki umetnik – fotograf, performer, filmski umetnik i slikar boraviće u Novom Sadu od 7. do 23. februara i za to vreme će sarađivati sa mladim novosadskim umetnicima i studentima da bi kao finalni rezultat njegove rezidencije nastao najpre performans, a zatim i filmski zapis projekta. Od ove posete Teo očekuje novi pristup u razmišljanju o aktivnom uključivanju građana, novim lingvističkim i kulturnim elementima koji su nam zajednički i koji su prisutni širom Evrope: „Želeo bih da pokrenem proces prihvatanja onog što je ovde i onog što proizilazi iz razmišljanja o dvojnosti, grupama, zajedništvu.“

Na pitanje zašto je odabrao baš rezidencijalni program u Novom Sadu, umetnik dodaje: „Ovo je prvi put da posećujem Novi Sad, pa i Srbiju. Zaista se radujem. Čini mi se da između Soluna i Novog Sada ima toliko sličnosti, ali i divnih razlika za istraživanje. Program „Rizikuj promene“ je zaista delovao inspirativno, no ovde sam i da bih upoznao nove ljude i da bismo zajedno kreirali jedan novi „prolaz“ između Srbije i Grčke – dve zemlje koje dele mnogo, a još uvek ima dosta toga za podeliti.“

Gotovo istovremeno, Teo dolazi u Novi Sad, a Margareta odlazi u Japan.

Margareta Taboroši (Margaréta Táborosi), mlada novosadska rediteljka i koreografkinja, posetiće Japan u okviru programa razmene umetnika koju realizuje Fondacija „Novi Sad 2021“ sa organizacijom „EU-Japan Fest“. Margareta će, kao predstavnik scene, ali i delegat međunarodnog pozorišnog festivala nacionalnih manjina „Synergy“ boraviti u Tokiju gde će održati prezentaciju o kulturnim kapacitetima Novog Sada. Umetnica će, takođe, posetiti i grad Jokohama gde će biti gost međunarodnog plesnog festivala „Performing Arts Meeting – TPAM“.

Od posete Japanu očekuje mnogo, na prvom mestu za umetničku scenu Novog Sada. Sebe vidi kao ambasadora novosadske scene, a ovaj program razmene, kako kaže, veruje da će iznedriti konkretne projekte i saradnju između novosadskih i japanskih umetnika, organizacija i institucija. Na ličnom planu od ovog putovanja očekuje nova iskustva: „Japan je na drugom kraju sveta, i ni sada, par dana pred put, ne mogu da verujem da ću zaista otputovati. Čini mi se kao da dolazi neko novo doba, prekretnica u mom životu. Očekujem nove, sveže, inspiracije. Odlazim otvorene duše, da upoznam ljude, zemlju, a povrh svega kolege umetnike.”

 

U toku 2017. godine Fondacija „Novi Sad 2021“ realizovala je pet rezidencijalnih programa, dok se ove godine (a i svake naredne) očekuje da ih bude više.

 

Ostavite odgovor