Kulturna scena Novog Sada predstavljena u Tokiju

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“, Nemanja Milenković, u Tokiju je predstavio naš projekat, kao i bogatu kulturnu scenu grada Novog Sada, na godišnjoj konferenciji Fondacije EU – Japan Fest. Ova Fondacija se bavi podsticanjem kulturne saradnje između japanskih umetnika i kulturnih radnika sa gradovima Evropskim prestonicama kulture više od 3 decenije. Prezentaciji je prisustvovalo nekoliko stotina kulturnih radnika i umetnika iz celog Japana koji su zainteresovani za kulturnu saradnju sa umetnicima iz našeg grada.

Evropska prestonica kulture (EPK) je jedan od najsloženijih kulturnih projekata u čijoj realizaciji učestvuju umetnici i kulturni radnici iz više od 60 gradova koji su nosili ovu prestižnu titulu. Ovom prilikom, zvaničnici EPK gradova su boravili u Tokiju kako bi se upoznali sa predstavnicima kulturne scene iz Japana i predstavili svoje kulturne projekte, s ciljem da zajednički rade na razvoju kulturne razmene.

Godišnja konferencija EU – Japan Festa organizuje se svake godine u Tokiju i okuplja veliki broj gradova Evropskih prestonica kulture i umetnika, kulturnih menadžera i drugih predstavnika kulturnih organizacija iz Japana. Ideja je da se razvijaju nova partnerstva i kulturne inicijative i omoguće kvalitetnija i dugoročnija kulturna saradnja između Evrope i Japana. Istovremeno se radi na razvoju projekata kojima će se lokalna scena predstaviti u Evropskim prestonicama kulture tokom godina titule.

Ostavite odgovor