ЗАЈЕДНО ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ 2021. ГОДИНЕ

Објављено у категорији: Вести

Уочи седнице Скупштине Града Новог Сада на којој треба да буде усвојена Стратегија развоја културе у Новом Саду, ресорни члан Градског већа Далибор Рожић састао се са својим претходницима како би разговарали о крунском документу у тој области.
С обзиром на то да је Стратегија резултат дугогодишњих активности Градске управе за културу  и настојања да се стање у култури Новог Сада побољша, а да тај Документ представља правац даљег развоја у наредних десет година, на састанак су позвани некадашњи чланови Градског већа за културу и то Радован Јокић, Андреј Бурсаћ, Владимир Копицл, Миланка Гвоић и Вања Вученовић.

– Формирању тима за израду Стратегије, који је тај процес успешно привео самом крају, претходиле су бројне и добре акције које су реализовале моје колеге, и заслуге за коначан исход припадају и њима. Веома је важно и корисно чути њихово мишљење, а понајвише због тога како бисмо послали поруку јавности да развој културе, једне од најзначајнијих друштвених области, неће зависити од појединачних кадровских решења и друштвено-политичких прилика датог тренутка – рекао је Далибор Рожић.

Учесници састанка сагласили су се да је за Нови Сад, који 9. септембра предаје Апликацију као кандидат за Европску престоницу културе 2021. године, јако важно што је део те Апликације Стратегија, за чију израду су се сви залагали. Подсећамо да је иницијатива за кандидатуру за ЕПК покренута 2011. године када је Скупштина Града Новог Сада донела Решење о образовању и именовању чланова Организационог одбора за реализацију те иницијативе.

Актуелни и бивши чланови Градског већа за културу изразили су задовољство због истрајности у реализацији дугогодишњег, заједничког циља чијом реализацијом би се постигао историјски резултат у култури Новог Сада.

Некадашњи челници градског ресора културе похвално су се изразили о визији развоја коју предвиђа Стратегија, као и томе што се залаже за право на различитост и вредновање различитости као важног чиниоца креирања идентитета града, омогућавање равноправног положаја независној културној сцени, аматерима у култури, грађанима, и свим специфичним групацијама, уз максимално поштовање слободе у изражавању.

– Желимо да сви заједно учествујемо у стварању идентитета нашег Новог Сада што се и дешава путем културно-уметничког стваралаштва, да у том процесу будемо партнери и да Српска Атина добије нову квалитативну димензију и послужи као пример и инспирација другима – истакао је Далибор Рожић и захвалио се својим претходницима на великом доприносу развоју културе у Новом Саду.

Оставите одговор