Dunavski dijalozi kao most „Duga“ kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

Objavljeno u kategoriji: Uncategorized

Grad Novi Sad kandidat je za prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine, kada će ona prvi put biti dostupna i gradovima i zemljama van Evropske unije, dok će se pobednik znati već u oktobru mesecu. U samoj završnici procesa kandidature, koja je realizovana uz podršku „EXIT“ fondacije, Novi Sad će još jednom pokazati da je istinska kulturna prestonica sa raznovrsnim sadržajima koji će u skladu s programskim konceptom kandidature, „4 new bridges“,  odigrati u narednih nekoliko nedelja.

Jedan od tih događaja je i Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi, čiji centralni deo će biti održan 29. i 30. avgusta na više lokacija u Novom Sadu, dok će otvorene izložbe biti dostupne javnosti i u septembru mesecu. Na manifestaciji će se okupiti umetnici iz 14 zemalja proširenog podunavskog regiona, dok je tema festivala “Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti”, što je veoma blisko temi mosta Duga kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, koji akcentuje migracije i pomirenje.“

 

Galerija Bel Art je do sada priredila tri zvanične manifestacije (2013, 2014, 2015) i nulti festival (2012) u Petrovaradinu, u saradnji sa prijateljskom Galerijom Erlin iz Budimpešte. Pokazalo se da je ova manifestacija naišla na veliko interesovanje stručnih krugova kod nas i u podunavskim zemljama, kod brojnih umetnika i dosadašnjih učesnika, u javnim medijima, te kod domaće ali i inostrane publike koja je u velikom broju pratila programe i izložbe ovog festivala savremene umetnosti.

Na ovogodišnjem festivalu učestvuju umetnici iz podunavskih zemalja: Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske i Moldavije, te umetnici iz „makro regiona“: Slovenija, BiH Republika Srpska, Crna Gora, Češka, dok je tema ovogodišnje izložbe Umetnost u okruženju globalne nesigurnosti.

Sve izložbe ovogodišnjeg Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi će otvarati Kritičar u fokusu Dunavskih dijaloga 2016. Prvi odabrani kritičar je Mladen Lučić, kustos i bivši direktor Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Ovaj kritičar i teoretičar za sobom ima veoma dug staž i ozbiljan ugled na aktuelnoj umetničkoj sceni. Na dosadašnji izložbama Dunavskih dijaloga je učestvovao dva puta kao autor selekcije hrvatskih umetnika.

Festival je shodno dosadašnjoj praksi da Festival otvara eminentni novosadski umetnik (Mira Brtka 2013, Želimir Žilnik 2014, Slobodan Tišma 2015) otvorila novosadska, srpska i internacionalna kompozitorka Aleksandra Vrebalov (Njujork).

Program i lokacije festivala se nalaze na linku http://danubeartfest.org/programme-2016/.

Ostavite odgovor