„Град – гост“ Међународног сајма књига: Нови Сад, Европска престоница културе

Објављено у категорији: Вести

Београдски сајам иницирао је нову програмску целину у својој пракси „Град – гост“, а част да започне традицију оваквог начина представљања добио је Нови Сад – Европска престоница културе.

Поред многих издавачких кућа, издаваштва националних мањина, институција културе и препознатљивих новосадских фестивала, на сајму се, пројектом „За нове мостове“ представила и Фондација „Нови Сад 2021“.

Директор Фондације „Нови Сад 2021 – ЕПК“, Немања Миленковић, рекао је да је најважнији циљ који Фондација има, реинтеграција Новог Сада и Србије у европски културни простор, решавањем проблема и сукоба кроз културу дијалога. Представљајући пројекат Европске престонице културе Миленковић је нагласио да је „књига најбоље средство да се едукујемо за културни дијалог, али и алат да многе несугласице и недоумице превазиђемо, и уз адекватне описе додамо нове димензије и погледе“, изражавајући отвореност за сваку врсту сарадње, стварање услова за партнерства, мобилност и умрежавања.

Овом приликом, присутнима се обратио и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, истичући да Нови Сад данас, уз реализацију Стратегије културног развоја, омогућава свим заинтересованим странама да активно учествују у креирању концепта деловања у култури уз ефикасну ресорну градску управу која не само да обезбеђује услове за то већ и анимира културне раднике да се активно укључе у доношење важних одлука. Градоначелник је рекао да се као парадигма односа Града Новог Сада према култури може посматрати и један од најактуелнијих новосадских пројеката „Youth Creative Polis“, највећи пројекат из апликационог формулара Фондације „Нови Сад 2021 – ЕПК“.

Градоначелник Београда, Синиша Мали, поздравио је присутне изражавајући задовољство да дочека градоначелника и представнике културног миљеа Новог Сада, града престонице културе.

Фондација „Нови Сад 2021 – ЕПК“ за најзначајнији легат пројекта има стављање културе у сам центар друштвеног развоја и посматрање културе као кључа привредног развоја друштва утемељеног на знању, иновативности и креативности.

Оставите одговор