ГРАДОНАЧЕЛНИК ТЕМИШВАРА У ПОСЕТИ НОВОМ САДУ

Објављено у категорији: Вести

Градоначелник Темишвара, Николаеа Робуа, јуче је посетио Нови Сад, сусревши се, између осталих, са Градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем, као и са председником Организационог одбора Нови Сад 2021, Немањом Миленковићем.

– Задовољство ми је што сам домаћин градоначелнику Темишвара и што настављамо разговоре о унапређењу сарадње два града побратима. На састанку смо причали о неколико важних тема, а то су привреда, економска сарадња, привлачење инвестиција, комунална проблематика и друго. Доста пажње посветили смо кандидатури за Европску престоницу културе 2021. Наиме, и Нови Сад и Темишвар се боре за добијање те престижне титуле, а ми као градови побратими се максимално подржавамо у тим настојањима. Иако смо формално само 11 година побратимљени, везе наша два народа су вишевековне. Имамо доста сличности једни са другима, тако да поред приближно исте величине два града, бележимо и појачан прилив инвестиција везаних за аутомобилску индустрију, значајан развој ИТ сектора, као и покретање пословних инкубатора и пружање подршке за старт-ап компаније – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник Темишвара Николае Робу рекао је да је срећан што се налази у граду који је близак Темишвару у више сектора и са којим има заједничку историју и садашњост, као и добру основу за будуће релације.
– Имао сам јако пријатан разговор са градоначелником Новог Сада, у вези са дешавањима у оба града, о заједничким и будућим пројектима, као и о могућности сарадње на више планова у култури и економији. Темишвар се у последњих неколико година позиционирао као један од најдинамичнијих градова у Румунији и као град са највећим бројем инвестиција. Наш град и Нови Сад се налазе у избору за Европску престоницу културе и ми сарађујемо и подржавамо се у том процесу. Оптимисти смо и желимо срећу обома градовима, а свесни смо да је пред нама велики изазов – рекао је градоначелник Темишвара и изразио велико задовољство што је у посети компанији која је започела са радом у Румунији и развила се у више градова света.

Председник Организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић, истакао је да тимови за кандидатуру Новог Сада и Темишвара за Европску престоницу културе већ ближе сарађују на пет заједничких пројеката и да се нада да ће та сарадња да се прошири ако оба града понесу титулу: – Победом Темишвара и Новог Сада, Европа би добила не само две нове престонице културе, већ јединствен европски регион културе, повезан не само историјским везама, економском сарадњом, већ и конкретним пројектима које се налазе у обе апликације.

Оставите одговор